Falkafolk Együttes

A Falkafolk együttes a hazai nemzetiségeink, illetve a balkáni népek zenéjével foglalkozik. Eredeti hangszereken játssza ezeket a dallamokat, melyeket többnyire saját maguk gyűjtenek. Vallják, hogy a Balkánon élő népek - görögök, bolgárok, törökök, albánok, makedónok, horvátok, szerbek, románok - zenéi minden különbözőség, nemzeti sajátosság ellenére egy családba tartoznak. Nem múzeumba való dísztárgynak tekintik a népzenét, hanem eleven, még a mai ember számára is gazdag érzelmi és gondolati töltést hordozó közösségteremtő erőnek. A tánccal együtt, azzal szervesen egybeforrva olyan élményt, örömöt jelent, melyet nem pótol semmilyen modern terápia.

Táncházukat minden hónap második szombatján a Törekvés Művelődési Központban (1011 Budapest, Könyves Kálmán krt. 25. - Kőbányai út sarok) tartják 19.00-22.30-ig, a Cerbul de Aur román tánccsoporttal közösen.

Rádió és tévéfelvételeiket, mint az utóbbi időben másokét is, ritkán játsszák, újak nem készülnek, önálló kazettájuk először és utoljára 1994-ben jelent meg.

Sok Táncháztalálkozó lemezen hallható tőlük azonban egy-egy táncdallam, és koncertek során bizonyítják, nem ingatta meg őket semmi, járják útjukat, nem nyergelnek át populárisabb, új stílusú, esetleg kimondottan sekélyes műzenékre a nagyobb népszerűség érdekében, mint ahogy erre több példa is akad. Munkájukat egyfajta nyitottsággal végzik, sok zenésszel, énekessel kerültek már eddig is kapcsolatba, dolgoztak együtt bulgáriai harmonikással, isztambuli zenésszel, görögországi lírással, várnai török klarinétossal, vagy itthoni kiváló zenészekkel, énekesekkel. Keresik, tanulmányozzák és őrzik a zenék régi rétegeit, egy még tetten érhető, elmúló félben lévő kultúra morzsáit.

Műsorok/Koncertek: görög, bolgár, délszláv, román, makedón, albán, török (azerbajdzsán), dalok és táncdallamok.

Táncház: görög, bolgár, délszláv, albán, román, makedón táncok tanítása, vezetése - tánctanárral.

Gyermektáncház: egyszerű délszláv, görög, táncok tanítása játékos formában, hangszerbemutatóval, ritmusjátékkal.

 

Kapcsolat:

Németh György zenekarvezető

Cím: 2030 Érd, Csobánci u. 3.

Tel.: +36 20 915 1091

E-mail: falkaflk@freemail.hu, nemztanc@c3.hu

www.c3.hu/~nemztanc/falka.html