Jantra Bolgár Néptáncegyüttes

A Jantra Bolgár Néptáncegyüttest bolgár származású fiatalok alapították 1996-ban Budapesten. Művészeti vezetői Szalay Anna és Muszev Dancso.
Az együttes igyekszik visszaadni a bolgár folklór sokszínűségét, ezért repertoárja magában foglalja Bulgária valamennyi etnográfiai régiójának autentikus táncait. 
Az általuk előadott eredeti és tematikus táncokat bolgár koreográfusok állítják színpadra.
Az együttes a Jantra folyóról kapta a nevét, mely Bulgária azon területein halad keresztül, ahonnan a magyarországi bolgárok legnagyobb része származik. A tánccsoport fő célja a bolgár folklór és néptáncok megőrzése és népszerűsítése Magyarországon és külföldön egyaránt. Fontos szerepet vállal a magyarországi bolgár fiatalok nemzeti öntudatának ápolásában. 
2010-ben a Jantra Néptáncegyüttes kiváló minősítést kapott a CIOFF Bulgáriától. A bolgár kultúra és hagyományok terjesztéséért és ápolásáért az együttes 2011-ben rangos állami kitüntetésben, a Kisebbségekért Díjban részesült.
2000-től a Jantra Néptáncegyüttes szervezője és házigazdája a BULFEST (Bulgaria Festival) rendezvénynek, mely immár Budapest határain túl is egyre nagyobb népszerűségnek örvend.
Az együttes állandó zenei kísérője a Boros Csilla és Gera Attila által 1997-ben alapított Pravo Zenekar.
 

TÁMOGATÓK

A Jantra Néptánc Egyesület éves működését támogatja: