2023

A Bolgárkerék-emlékmű koszorúzása és Bulgária Függetlensége napja alkalmából rendezett ünnepség Halásztelken

Bolgár néptánctábor Fertődön

A múlt héten ismét Fertődön került megrendezésre a hagyományos bolgár néptánc tábor, ahol idén több, mint 30 gyermek vett részt. A legkisebbek egy pirini táncot tanultak, a nagy lányok egy makedón lánytáncot, míg a fiúk trák táncot tanultak meg. A tábor felejthetetlen élményekkel gazdagította a gyerekeket. Voltak vetélkedők, sportfoglalkozások, számháború, és rajzverseny, valamint felejthetetlen táncestek. Szombaton pedig a táborozók meglátogatták a bécsi állatkertet.

Tanévzáró ünnepség a bolgár iskolában

Gálakoncerttel ünnepeltük meg a magyarországi bolgár iskola fennállásának 105. évfordulóját és a tanév végét a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskolában

A bolgár kultúra és a szláv írásbeliség napja

Május 20-án a hagyományoknak megfelelően megünnepeltük a bolgár kultúra és szláv írásbeliség napját.

Fotó: Nagy Márton

Március 3. - Bulgária felszabadulásának 145. évfordulója

2023. március 3-án koncerttel ünnepeltük meg Bulgária felszabadulásának 145. évfordulóját.

Március 3-i díjjal tüntették ki Kjoszeva Szvetlát és Tosho Doncsevet.

Szent Trifon

Február 12-én megünnepeltük Szent Trifon, a szőlő védőszentje napját. A hagyománynak megfelelően a misét a szőlőmetszés rituáléja követte a Bolgár Ortodox Templom udvarán.
Szent Trifon a bolgár néphitben a szőlő védőszentje.

Ezen a napon mindenki elvégzi a szőlőmetszés szertartását: kelet felé fordul, keresztet vet és lemetsz néhány ágat egy vagy három tőről, a vágás helyét meglocsolja borral, és azt mondja: „Ahány csepp, annyi tő szőlő” A levágott ágakból koronát/koszorút fonnak, amelyet a sapkájukra vagy a kulacsukra tesznek, mások pedig hazaviszik azt a házioltárra.

Bábanap 2023.

Vasárnap, január 29-én a bolgár asszonyok újra összegyűltek, hogy megünnepeljék a bábanapot a Bolgár Művelődési Házban. A terem megtelt gyerekzsivajjal és női nevetéssel, a régi ismerősök vidám találkozásaival és az újszülöttek fogadásával.

Idén tizenöt gyermeket ünnepeltünk meg, akik a tavalyi évben vagy a pandémia alatt születtek.

A kicsik – a néhány hónapostól a kétévesig – elcsendesedtek édesanyjuk karjaiban és türelemmel viselték az áldásokat, a vajjal és mézzel kentük meg arcukat, hogy egészségesek és szerencsések legyenek, illetve a piros fonallal díszítettük fejüket - a lányokat azért, hogy hosszú és sűrű hajuk legyen, a fiúkat pedig, hogy legyen bajuszuk és szakálluk.

Az anyák bemutatták a babákat, elmondták gyermekük nevét és életkorát.

Minden baba kapott ajándékot a közösségtől: ruhácskákat, játékot és egy kis ezüst keresztet. Ajándékot kapott a bábaasszony is - Novakov Eszter.

A műsorban fellépett Wessely Ágnes, aki gyönyörűen, költői módon elénekelt két bolgár dalt, gitáron kísérve magát.

Ezt követően énekelt a két testvér Pap Lili és Nika, valamint Katona Viktória, akiket Simon Attila kísért zongorajátékával.

A Zornica Hagyományőrző Együttes megajándékozott minket néhány bolgár dallal és tánccal. A folklórcsoport az ünnep egyik legaktívabb résztvevője, nemcsak a programban való rendszeres részvétel miatt, hanem azért is, mert a formáció tagjai aktív résztvevői a kulináris versenynek.

A zsűri tagjai – Cvetkova Emília, Pejkova Nadezsda és Boneva Pavlina – lelkesen kóstolgatták a 47 ételt, hogy kiválasszák a négy kategória – előétel, főétel, desszert és hagyományos bolgár étel – győzteseit. Nem volt könnyű megtalálni a nyerteseket, mert a résztvevők mind megállapították, hogy az összes étel nagyon finom volt, és a zsűrinek bizony nehéz dolga volt. Hisz nagy szeretettel és jókedvvel készült minden finomság.

Újévi bál

Január hatodika

Január hatodika egy izgalmas eseményekkel teli nap volt. Az ünnepi szentmise és a vízkereszti vízszentelés után a Bolgár Oktatási és Kulturális Központ épülete legmagasabb pontjának elérése alkalmából magyar és bolgár szokás szerinti ünnepi szertartásra került sor.

A vízkereszt ortodox és hagyományos ünnep, amely mindig is helyet kapott a magyarországi bolgárok szokásrendszerében. Kora reggel a Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templomban ünnepi istentiszteletet tartottak. Az áldás és a szenteltvíz szétosztása után a résztvevők a templom mellett épülő Bolgár Oktatási és Kulturális Központ mellett sorakoztak fel, hogy részt vegyenek az építkezés legmagasabb pontjának elérését ünneplő szertartáson.

A magyar hagyományok szerint az épület legmagasabb pontjára bokrétacsokrot helyeznek el. Az egyik építő beszédet mond. Ebben köszönetet mond egyrészt az építőknek és a tulajdonosnak, másrészt Isten áldását kéri a házra. Az ünnepi beszédet követően általában lakomát tartanak. A háztulajdonos a lakomával mond köszönetet az építkezésen dolgozóknak. Bulgáriában is létezik népszokás ennek megünneplésére.

Az ünnepség kezdetén dr. Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke az épület tulajdonosai és a bolgár közösség nevében gratulált a mestereknek.

Köszöntő beszédet mondott Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, aki dr. Muszev Dancsóval, Varga Szimeonnal, a magyar Országgyűlés bolgár szószólójával, Tanev Dimiterrel, a Magyarországi Bolgárok Egyesülete elnökével, Karailiev Ivánnal, a Bolgár Országos Önkormányzat elnökhelyettesével, Tancso Jancsev atyával és Nitti-Pállfy Zsuzsannával, a Possibuild Kft. és a Horváth Építő Zrt. építőipari cég képviselőjével együtt a bolgár és a magyar zászló színeiben pompázó szalagokat kötöttek arra a koszorúra, amelyet daruval emeltek fel az építkezés legfelső szintjére.

Ahogy Kozsuharov Ognjan szobrászművész fogalmazott, ezzel a szertartással leheltek lelket az új épületbe. Ezt követően a résztvevők együtt mentek a Dunához, ahol a kereszt vízbe dobásának szertartását végezték el.

2022

25 éves a Malko Teatro fotókiállítás és koncert

A tavaly a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Malko Teatrót mutattuk be egy fotókiállítás keretében, mivel tavaly a pandémia miatt nem sikerült nagyobb hangsúlyt fektetni a Malko Teatro jubileumára. A 25 év alatt hatalmas fényképanyag gyűlt össze a színház különböző előadásairól, koncertjeiről, workshopjairól stb.

A kiállítást egy koncert keretében mutattuk be, amelyen a MT művészei találkoztak és ünnepeltek a kollégáikkal és azokkal a nézőkkel, akik hűségesen jártak a színház előadásaira és barátokká váltak.
A Malko Teatro nyitott tér a művészetek közötti párbeszéd számára. Előadásaiban ötvözi a tradíciót és az innovációt, az autentikus zenét és a jazzt, valamint a kortárs táncot, a képzőművészetet és az újmédiát, létrehozva új formákat és műfajokat. A színház kialakította saját művészi arculatát, amely több országban is elismerést nyert. Többnyelvűségét kihasználva a színház gyakran vendégszerepel Bulgáriában és számos nemzetközi színházi fesztiválon. 2010-ben Hadzsikosztova Gabriella a Magyar Köztársaság Arany Érdemkereszt kitüntetését vehette át. 2013-ban a Malko Teatrónak ítélték a Nemzetiségekért Díjat. 2014-ben pedig C. Nagy István, a színház főrendezője nyerte el a bolgár Kulturális Minisztérium rangos elismerését, az „Arany Évszázad” – Nagy Simeon Pecsétjét.
A Malko Teatro jelentősen hozzájárul a magyarországi bolgárok identitástudatának erősítéséhez, kulturális örökségének megőrzéséhez és fejlesztéséhez, egy színházszerető, a magas kultúra iránt fogékony fiatal nemzedék kineveléséhez.
 

Mikulás

December 4-én, mielőtt elindult útjára a nagyvilágba, hogy sok-sok örömet hozzon a gyerekeknek, a Mikulás elsőként hozzánk érkezett. A gyerekek izgatottan, örömmel várták őt a Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templomban, tudva, hogy ajándékot kapni és adni a szeretetet és az odafigyelést jelképezi! 
Az egész nap igazi ajándék volt. A Sztara Zagorai Állami Bábszínház volt a vendégünk "Zoknimese" c. bábelőadásával. Zlatina Ivanova Karaeneva és Yancho Ivanov színészi játéka elkápráztatta a kis gyerekeket, aki tágra nyílt szemekkel követték az előadást. 
S az előadás végezetével gyerekzaj, kacagás és zsibongás hallatszott, a színészek meghajoltak, mindenki hangosan, ujjongva tapsolt, egyszer csak megjelent a Mikulás! 
A bátrabbak dalt énekeltek neki, mások verseltek. Mindenki kapott egy csomag finomságot és egy kedves, jó szót. Mert talán ez a legfontosabb. A jó szó. A csilingelő gyermeknevetés. A boldogság érzése. És az Ünnep!

A magyar-bolgár barátság napja

Idén október 20-án és 22-én rendezvénysorozattal ünnepeltük meg a Magyar-bolgár barátság napját Szófiában.

Október 20-án közösségünk képviselői, a magyar és a bolgár hivatalos vendégek virágokat helyeztek el Csodatévő Rilai Szent János emléktáblájánál a Szent Szófia templomban.

A hivatalos delegáció, amelynek tagjai Soltész Miklós - a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, dr. Muszev Dancso – a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke, Varga Szimeon – bolgár nemzetiségi szószóló, Balázsné Harangozó Tekla – Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete megbeszélést tartottak Rayna Mandzhukova asszonnyal, a Határon Túli Bolgárok Hivatalának ügyvezető igazgatójával, valamint Gerászim püspökkel a Szent Szinódusban.

Október 21-én a magyar delegáció és közösségünk képviselői Iliyana Yotovával, Bulgária köztársasági alelnökével találkoztak. A megbeszélésen érintve volt sok olyan kérdés, ami jelentős fontossággal bír a magyarországi bolgárok számára. Ugyanezen a napon ellátogattunk a Rilai kolostorba.

A rendezvénysorozat záró eseménye a „Könny és Mosoly” Színházban megrendezett gálakoncert volt, a magyarországi Roszica és a Jantra néptáncegyüttesek, a Pravo zenekar és Hadzsikosztova Gabriella színművésznő, valamint a bulgáriai Roszna kitka táncegyüttes, Szlavia zenekar, Elica Rajcseva és Roza Bancseva népdalénekesnők és Alekszej Leszicski harmonikaművész részvételével. A teltházas koncert a magyar-bolgár barátság eseménysorozat méltó záró akkordja volt és nagy sikert aratott.

Tanévnyitó ünnepség a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskolában

A Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola szeptember 4-én tartotta tanévnyitó ünnepségét. A Bolgár Iskola az egyik legrégebb óta fennálló intézmény a magyarországi bolgárok életében. 1918-as alapítása óta különféle formákban létezett, több változás érte struktúrájában, de mindig hűen követte a magyarországi bolgárok oktatási hagyományait. 
A Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola diákjai aktív szerepet vállalnak a közösség életében, lehetőséget kapnak különféle szereplésekre, számos nemzetközi versenyen vesznek részt. Érettségi vizsgát tehetnek bolgár nyelvből, amelyet a Magyar Állam hivatalosan is elismer. A Bolgár Iskola és a magyarországi bolgár családok törekednek arra, hogy megismerjék bolgár gyökereiket és megőrizzék kulturális identitásukat. 
A hivatalos megnyitót és az elsősök köszöntését az iskolai csengő és a „Sok szerencsét” kívánó szokás – a vízhordó edényből kifröccsentett víz hagyománya követte, amely után a gyerekek és szüleik megtekinthették „A bohóc és gyermekei” c. bulgáriai vendégelőadást Roszica Szpaszova és Georgi Szpaszov színészek közreműködésével, akik már többször is meglátogatták a magyarországi bolgár közösséget.

Bolgár anyanyelvi, néprajzi és néptánctábor az Ohridi-tónál

A Bolgár Országos Önkormányzat 2022. július 19-24. között rendezte meg az Ohridi-tónál a Bolgár anyanyelvi, néprajzi és néptánctábort.

A hatnapos tábor első napján megnéztük Belgrád nevezetességeit, ezután Ohridban, a néptánc- és a népismereti foglalkozások mellett, meglátogattuk a Szent Naum kolostort, Szamuil cár várát, valamint megismerkedtünk Szent Naum és Szent Kelemen munkásságával. A tábor keretein belül a Roszica és a Jantra táncegyüttes részt vett az "Ohrid Waves" Nemzetközi Folklórfesztiválon is.

Hagyományőrző néptánctábor Fertődön

130 éve épült a vingai Szentháromság-templom

Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló, Belosinov Dragetta, a Bolgár Országos Önkormányzat elnökhelyettese, valamint Tyutyunkova Mónika, a Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház egyházbizottságának elnöke háromnapos látogatást tett Vingán, ahol a XVIII. század eleje óta élnek bánáti bolgárok. Hivatalos vendégei voltak a római katolikus Szentháromság-templom fennállásának 130 éves évfordulója alkalmából szervezett ünnepségnek. A templomot teljes egészében a bánáti bolgárok építették.

 

Mozgalmas hétvégén vannak túl a helyi bolgár önkormányzatok, néptáncegyüttesek és zenekarok

Szombaton a Roszica és Jantra néptáncegyüttes lépett fel az V. kerületben 14. Belvárosi Fesztiválon. Az Erzsébetvárosi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat 20. születésnapja alkalmából tartott Bolgár Napot a Szimpla Kertben, ahol a T’Rakija zenekar lépett színpadra, valamint az est folyamán a X. kerületben az V. Kőbányai Balkán esten a bolgár nemzetiségi műsor keretein belül a Roszica Néptáncegyüttes, a Road Six Sax és a Martenica zenekar lépett fel.

Vasárnap a XIII. kerületi Nemzetiségek Fesztiválján a Jantra Néptáncegyüttes képviselte a bolgár nemzetiséget.


2022. május 23-án az Országgyűlés Irodaházában került sor az Országos nemzetiségi rajzverseny és az Országos nemzetiségi fotópályázat díjainak ünnepélyes átadására.

A rajzverseny első kategóriájában Ruga Lorin második helyezést ért el "Az én óvodám" című, valamint harmadik kategóriában Huppert-Antonov Iván "Ilyenek vagyunk mi" rajza különdíjat kapott.

 A fotópályázaton a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola három diákja különdíjban részesült:

  1. kategória: Muszev Krisztián – "A bolgár szökőkút felszentelése Soroksáron"
  2. kategória: Forgó Fanni - "A bolgár függetlenség napja Halászteleken" és Kirov Zsombor Angel - "A bolgár paradicsom napja Szigetszentmiklóson".

Gratulálunk díjazott diákjainknak és köszönjük mindenkinek, aki részt vett a versenyen!

Szent Cirill és Szent Metód, a bolgár ábécé, kultúra és oktatás és a szláv írásbeliség napja

Szent Cirill és Szent Metód, a bolgár ábécé, kultúra és oktatás és a szláv írásbeliség napját ünnepeltük május 22-én a Bolgár Ortodox Templom udvarán.

Az ünnepség Atanaszij archimandrita áldásával kezdődött, amelyet Bulgária rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete, Hriszto Polendakov úr beszéde követett az ünnep alkalmából. Ezután Dr. Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke köszöntötte a megjelenteket, valamint köszönetét fejezte ki a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola és a Bolgár Kétnyelvű Nemzetiségi Óvoda pedagógusainak, minden egyetemi tanárnak az odaadó munkájukért, valamint az összes magyarországi bolgár művésznek, díszlettervezőnek, színésznek, rendezőnek, koreográfusnak, zenésznek, írónak és fordítónak.

A zseniális szervezésnek köszönhetően, a szinte fesztivál méretűvé nőtt eseményen idén a Bolgár Kétnyelvű Nemzetiségi Óvoda, a Bolgár Nemzetiségi Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola, valamint a Sármelléki és Zalavári Általános Iskolák diákjai léptek színpadra, amelyet a színvonalas folklórműsor követett a Roszica Gyermek Néptáncegyüttes, a Jantra Bolgár Néptáncegyüttes, a Zornica Bolgár Hagyományőrző Együttes, a karcagi Biljana táncegyüttes és a Martenica Táncegyüttes produkcióival. A hagyományokhoz híven a folklórműsort idén is táncház követte, amelyekhez a Pravo és a T’Rakija zenekarok adták a talpalávalót.

A legkisebbek megnézhették a Malko Teatro új bábelőadását, és a közelgő gyermeknap alkalmából ajándékot is kaptak a közösségtől.

A színpad és a templomkert is megtelt gyerekekkel. Sok-sok gyerekkel, amely egy jel, hogy a magyarországi bolgár közösségnek van jövője.

 

A Bolgár Oktatási és Kulturális Központ első kapavágása

Húsvét

Húsvéti szentmise a budapesti Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templomban.

Krisztus feltámadt!

Április 1. - kampányrendezvény és jótékonysági est

Képek a Bolgár Országos Önkormányzat kampányrendezvényéről, valamint a Bolgár Ifjúsági Egyesület által szervezett jótékonysági koncertről, amelyen fellépett a Roszica, a Jantra néptáncegyüttesek, a Zornica Bolgár Hagyományőrző Együttes, A Malko Teatro zenészei, illetve Wertetics Szlobodán és zenekara. Az estet az ukrajnai menekültek megsegítésére szerveztük, a fellépő művészek felajánlják honoráriumaikat a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek.

MÁRCIUS 3. – A FELSZABADULÁS NAPJA

Március 3-a, a felszabadulás napja a magyarországi bolgárok egyik legfontosabb ünnepe.

Az ünnepség a hagyományoknak megfelelően a Magyarországi Bolgárok Egyesülete zászlajának behozatalával kezdődött. A bolgár himnuszt Pap Nika adta elő, a magyar himnuszt Bucsi Annamária énekelte el. Az ünnepélyes megnyitó a Mnogaja leta közös eléneklésével zárult, amit Atanaszij archimandrita vezetett.

Beszédet mondott Hriszto Polendakov úr, Bulgária rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete, majd dr. Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke osztotta meg gondolatait a közönséggel.

Az ünnepségen átadták a Bolgár Országos Önkormányzat által alapított március 3-a díjat. Az elismerésben a közösség azon tagjai részesülhetnek, akik sokat tettek a magyarországi bolgárok kultúrájának és identitásának megőrzéséért, gazdagításáért. A díjat idén Egerváryné Hernádi Gabriella, Dr. Szondi György, és Petrov Petkov Péter vehette át.

Az est második felében a bolgár világhírű EVA Quartet adott nagyszabású koncertet.

Trifon Zarezan

Február 13-án ünnepeltük Szent Trifon, a szőlő védőszentje napját. A hagyománynak megfelelően a misét a szőlőmetszés rituáléja követte a Bolgár Ortodox Templom udvarán.

Szent Trifon a bolgár néphitben a szőlő védőszentje.

Ezen a napon mindenki elvégzi a szőlőmetszés szertartását: kelet felé fordul, keresztet vet és lemetsz néhány ágat egy vagy három tőről, a vágás helyét meglocsolja borral, és azt mondja: „Ahány csepp, annyi tő szőlő” A levágott ágakból koronát/koszorút fonnak, amelyet a sapkájukra vagy a kulacsukra tesznek, mások pedig hazaviszik azt a házioltárra.

Újévi Bál

2021

Itt járt a Mikulás!


Tegnap a Mikulás a bolgár gyerekekhez is eljött a Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Pravoszláv Templomba, akik izgatottan várták Őt!

Míg várakoztak, addig meghallgathatták a Malko Teatro „Hics ne mi puka” című játékos gyermekkoncertjét.

BULFEST 2021.


A Jantra és Roszica néptáncegyüttesek 25. éves jubileumi estje

Magyar-bolgár barátság napja – 2021.

 

Idén kétnapos rendezvénysorozattal ünnepeltük meg a magyar-bolgár barátság napját.

Az eseménysorozat keretein belül október 18-án megnyitottuk "A magyar-bolgár barátság napja" c. fotókiállítást. Október 19-én Csodatévő Rilai Szent János emléktáblájánál virágokat helyeztünk el az Esztergomi Bazilikában, valamint a megújult Bolgár Művelődési Ház megszentelésére és átadóünnepségére került sor. Az eseménysorozatot nagyszabású gálakoncerttel zártunk le a magyar-bolgár barátság napja és a Demeter-nap – a bolgár kertészek ünnepe alkalmából.

T'Rakija Jubileum 15+1

Szeptember 11-én ünnepelte a T'Rakija zenekar 15+1 éves jubileumát a Bolgár Művelődési Házban. Számos vendégművész lépett fel az egész estés műsor alatt: Szombathelyi Tünde, Smuk Gábor, Horváth Edit, Bolya Dániel, Krucsay János; valamint itt debütált új koreográfiájával a Martenica táncegyüttes is, előre vetítve a T'Rakija zenekar és a tánccsoport jövőbeni közös munkáját. A koncert után koccintás, majd táncház következett.

Iván-nap


Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a mai napon jelentette be a IX. kerületi Vágóhíd utcai ingatlan szomszédságában álló Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templom udvarán tartott sajtótájékoztatóján, hogy bolgár önkormányzati, oktatási és kulturális központ épül Budapesten, Ferencvárosban. A nemzetiségi intézmény várhatóan 2-3 éven belül készül el a magyar és a bolgár kormány támogatásával, összesen mintegy 3 milliárd forintból: a magyar kormány 2,6 milliárd forintot, míg a bolgár kormány 1 millió eurót, azaz több mint 350 millió forintot biztosít a beruházásra. 

A bolgár közösség a támogatás fejében lemondott egy Bajza utcai állami tulajdonú ingatlan használati jogáról.

Az államtitkár szerint a beruházás jól példázza a két nemzet együttműködését, valamint azt, hogy Magyarországnak és Bulgáriának is fontosak az itt élő bolgárok. A bolgárok több száz éves magyarországi jelenléte meghatározó mindkét nemzet tekintetében, az utóbbi száz év pedig valódi fejlődést jelentett a bolgár közösség számára - mondta Soltész Miklós.

2020

Bulgária török rabság alóli felszabadulását ünnepeltük március 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínház varázslatos dísztermében. „Március 3.” kitüntetést kapott Deli Levente, a Martenica táncegyüttes művészeti vezetője, aki szenvedélyes elköteleződése révén rengeteget tett és tesz a bolgár néptánchagyomány műveléséért és őrzéséért Magyarországon. Az est hangulatát a Bulgáriából érkezett, világhírű Eva Quartett emelte a mennyekbe, gyönyörű, többszólamú énekekkel.

2019

Haditengerészeti szertartással, szentmisével és koszorúzással emlékeztünk meg a Várnai csata 575. évfordulójáról, a „népek harcáról” november 10-én a Várnai Ulászló Parkmúzeumban. 

A Szláv írásbeliség és a bolgár kultúra napját ünnepeltük május 26-án a Bolgár templom kertjében