2021

Itt járt a Mikulás!


Tegnap a Mikulás a bolgár gyerekekhez is eljött a Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Pravoszláv Templomba, akik izgatottan várták Őt!

Míg várakoztak, addig meghallgathatták a Malko Teatro „Hics ne mi puka” című játékos gyermekkoncertjét.

BULFEST 2021.


A Jantra és Roszica néptáncegyüttesek 25. éves jubileumi estje

Magyar-bolgár barátság napja – 2021.

 

Idén kétnapos rendezvénysorozattal ünnepeltük meg a magyar-bolgár barátság napját.

Az eseménysorozat keretein belül október 18-án megnyitottuk "A magyar-bolgár barátság napja" c. fotókiállítást. Október 19-én Csodatévő Rilai Szent János emléktáblájánál virágokat helyeztünk el az Esztergomi Bazilikában, valamint a megújult Bolgár Művelődési Ház megszentelésére és átadóünnepségére került sor. Az eseménysorozatot nagyszabású gálakoncerttel zártunk le a magyar-bolgár barátság napja és a Demeter-nap – a bolgár kertészek ünnepe alkalmából.

T'Rakija Jubileum 15+1

Szeptember 11-én ünnepelte a T'Rakija zenekar 15+1 éves jubileumát a Bolgár Művelődési Házban. Számos vendégművész lépett fel az egész estés műsor alatt: Szombathelyi Tünde, Smuk Gábor, Horváth Edit, Bolya Dániel, Krucsay János; valamint itt debütált új koreográfiájával a Martenica táncegyüttes is, előre vetítve a T'Rakija zenekar és a tánccsoport jövőbeni közös munkáját. A koncert után koccintás, majd táncház következett.

Iván-nap


Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a mai napon jelentette be a IX. kerületi Vágóhíd utcai ingatlan szomszédságában álló Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templom udvarán tartott sajtótájékoztatóján, hogy bolgár önkormányzati, oktatási és kulturális központ épül Budapesten, Ferencvárosban. A nemzetiségi intézmény várhatóan 2-3 éven belül készül el a magyar és a bolgár kormány támogatásával, összesen mintegy 3 milliárd forintból: a magyar kormány 2,6 milliárd forintot, míg a bolgár kormány 1 millió eurót, azaz több mint 350 millió forintot biztosít a beruházásra. 

A bolgár közösség a támogatás fejében lemondott egy Bajza utcai állami tulajdonú ingatlan használati jogáról.

Az államtitkár szerint a beruházás jól példázza a két nemzet együttműködését, valamint azt, hogy Magyarországnak és Bulgáriának is fontosak az itt élő bolgárok. A bolgárok több száz éves magyarországi jelenléte meghatározó mindkét nemzet tekintetében, az utóbbi száz év pedig valódi fejlődést jelentett a bolgár közösség számára - mondta Soltész Miklós.

2020

Bulgária török rabság alóli felszabadulását ünnepeltük március 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínház varázslatos dísztermében. „Március 3.” kitüntetést kapott Deli Levente, a Martenica táncegyüttes művészeti vezetője, aki szenvedélyes elköteleződése révén rengeteget tett és tesz a bolgár néptánchagyomány műveléséért és őrzéséért Magyarországon. Az est hangulatát a Bulgáriából érkezett, világhírű Eva Quartett emelte a mennyekbe, gyönyörű, többszólamú énekekkel.

2019

Haditengerészeti szertartással, szentmisével és koszorúzással emlékeztünk meg a Várnai csata 575. évfordulójáról, a „népek harcáról” november 10-én a Várnai Ulászló Parkmúzeumban. 

A Szláv írásbeliség és a bolgár kultúra napját ünnepeltük május 26-án a Bolgár templom kertjében

A szláv írásbeliség és a bolgár kultúra napját ünnepeltük május 24-én Zalaváron, közösen a Cirill-Metód Általános Iskola és a Sármelléki Általános iskola diákjaival és pedagógusaival.

Május 23-án megnyílt Mazsaroff Miklós festőművész - Tengerpartok Bulgáriában, Spanyolországban és Itáliában - című emlékkiállítása és a miskolci Mazsaroff Miklós-díjas képzőművészek kiállítása

Május 14-én a harkányi bolgár katonai temetőben megemlékeztünk azokról a bolgár katonákról, akik életüket veszették a drávai harcokban

A „Várna a kereszténység védőpajzsa” című konferencia megrendezésével emlékeztünk meg a várnai csata 575. évfordulójáról április 25-én az Országgyűlés felsőházi üléstermében

A Bolgár Kultúra, Bolgár Ízek - Tematikus nap és a „Kossuth kultusza Bulgáriában” című időszakos kiállítás megnyitójára került sor 2019. március 9-én a debreceni Déri Múzeum Dísztermében

2018

A Bolgárkerék-emlékmű koszorúzása és Bulgária Függetlensége napja alkalmából rendezett ünnepség szeptember 15-én Halásztelken

A bolgár kultúra és a szláv írásbeliség napja

Koszorúzás a harkányi katonai temetőben