2022

A magyar-bolgár barátság napja

Idén október 20-án és 22-én rendezvénysorozattal ünnepeltük meg a Magyar-bolgár barátság napját Szófiában.

Október 20-án közösségünk képviselői, a magyar és a bolgár hivatalos vendégek virágokat helyeztek el Csodatévő Rilai Szent János emléktáblájánál a Szent Szófia templomban.

A hivatalos delegáció, amelynek tagjai Soltész Miklós - a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára, dr. Muszev Dancso – a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke, Varga Szimeon – bolgár nemzetiségi szószóló, Balázsné Harangozó Tekla – Magyarország rendkívüli és meghatalmazott nagykövete megbeszélést tartottak Rayna Mandzhukova asszonnyal, a Határon Túli Bolgárok Hivatalának ügyvezető igazgatójával, valamint Gerászim püspökkel a Szent Szinódusban.

Október 21-én a magyar delegáció és közösségünk képviselői Iliyana Yotovával, Bulgária köztársasági alelnökével találkoztak. A megbeszélésen érintve volt sok olyan kérdés, ami jelentős fontossággal bír a magyarországi bolgárok számára. Ugyanezen a napon ellátogattunk a Rilai kolostorba.

A rendezvénysorozat záró eseménye a „Könny és Mosoly” Színházban megrendezett gálakoncert volt, a magyarországi Roszica és a Jantra néptáncegyüttesek, a Pravo zenekar és Hadzsikosztova Gabriella színművésznő, valamint a bulgáriai Roszna kitka táncegyüttes, Szlavia zenekar, Elica Rajcseva és Roza Bancseva népdalénekesnők és Alekszej Leszicski harmonikaművész részvételével. A teltházas koncert a magyar-bolgár barátság eseménysorozat méltó záró akkordja volt és nagy sikert aratott.

Tanévnyitó ünnepség a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskolában

A Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola szeptember 4-én tartotta tanévnyitó ünnepségét. A Bolgár Iskola az egyik legrégebb óta fennálló intézmény a magyarországi bolgárok életében. 1918-as alapítása óta különféle formákban létezett, több változás érte struktúrájában, de mindig hűen követte a magyarországi bolgárok oktatási hagyományait. 
A Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola diákjai aktív szerepet vállalnak a közösség életében, lehetőséget kapnak különféle szereplésekre, számos nemzetközi versenyen vesznek részt. Érettségi vizsgát tehetnek bolgár nyelvből, amelyet a Magyar Állam hivatalosan is elismer. A Bolgár Iskola és a magyarországi bolgár családok törekednek arra, hogy megismerjék bolgár gyökereiket és megőrizzék kulturális identitásukat. 
A hivatalos megnyitót és az elsősök köszöntését az iskolai csengő és a „Sok szerencsét” kívánó szokás – a vízhordó edényből kifröccsentett víz hagyománya követte, amely után a gyerekek és szüleik megtekinthették „A bohóc és gyermekei” c. bulgáriai vendégelőadást Roszica Szpaszova és Georgi Szpaszov színészek közreműködésével, akik már többször is meglátogatták a magyarországi bolgár közösséget.

Bolgár anyanyelvi, néprajzi és néptánctábor az Ohridi-tónál

A Bolgár Országos Önkormányzat 2022. július 19-24. között rendezte meg az Ohridi-tónál a Bolgár anyanyelvi, néprajzi és néptánctábort.

A hatnapos tábor első napján megnéztük Belgrád nevezetességeit, ezután Ohridban, a néptánc- és a népismereti foglalkozások mellett, meglátogattuk a Szent Naum kolostort, Szamuil cár várát, valamint megismerkedtünk Szent Naum és Szent Kelemen munkásságával. A tábor keretein belül a Roszica és a Jantra táncegyüttes részt vett az "Ohrid Waves" Nemzetközi Folklórfesztiválon is.

Hagyományőrző néptánctábor Fertődön

130 éve épült a vingai Szentháromság-templom

Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló, Belosinov Dragetta, a Bolgár Országos Önkormányzat elnökhelyettese, valamint Tyutyunkova Mónika, a Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház egyházbizottságának elnöke háromnapos látogatást tett Vingán, ahol a XVIII. század eleje óta élnek bánáti bolgárok. Hivatalos vendégei voltak a római katolikus Szentháromság-templom fennállásának 130 éves évfordulója alkalmából szervezett ünnepségnek. A templomot teljes egészében a bánáti bolgárok építették.

 

Mozgalmas hétvégén vannak túl a helyi bolgár önkormányzatok, néptáncegyüttesek és zenekarok

Szombaton a Roszica és Jantra néptáncegyüttes lépett fel az V. kerületben 14. Belvárosi Fesztiválon. Az Erzsébetvárosi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat 20. születésnapja alkalmából tartott Bolgár Napot a Szimpla Kertben, ahol a T’Rakija zenekar lépett színpadra, valamint az est folyamán a X. kerületben az V. Kőbányai Balkán esten a bolgár nemzetiségi műsor keretein belül a Roszica Néptáncegyüttes, a Road Six Sax és a Martenica zenekar lépett fel.

Vasárnap a XIII. kerületi Nemzetiségek Fesztiválján a Jantra Néptáncegyüttes képviselte a bolgár nemzetiséget.


2022. május 23-án az Országgyűlés Irodaházában került sor az Országos nemzetiségi rajzverseny és az Országos nemzetiségi fotópályázat díjainak ünnepélyes átadására.

A rajzverseny első kategóriájában Ruga Lorin második helyezést ért el "Az én óvodám" című, valamint harmadik kategóriában Huppert-Antonov Iván "Ilyenek vagyunk mi" rajza különdíjat kapott.

 A fotópályázaton a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola három diákja különdíjban részesült:

  1. kategória: Muszev Krisztián – "A bolgár szökőkút felszentelése Soroksáron"
  2. kategória: Forgó Fanni - "A bolgár függetlenség napja Halászteleken" és Kirov Zsombor Angel - "A bolgár paradicsom napja Szigetszentmiklóson".

Gratulálunk díjazott diákjainknak és köszönjük mindenkinek, aki részt vett a versenyen!

Szent Cirill és Szent Metód, a bolgár ábécé, kultúra és oktatás és a szláv írásbeliség napja

Szent Cirill és Szent Metód, a bolgár ábécé, kultúra és oktatás és a szláv írásbeliség napját ünnepeltük május 22-én a Bolgár Ortodox Templom udvarán.

Az ünnepség Atanaszij archimandrita áldásával kezdődött, amelyet Bulgária rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete, Hriszto Polendakov úr beszéde követett az ünnep alkalmából. Ezután Dr. Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke köszöntötte a megjelenteket, valamint köszönetét fejezte ki a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola és a Bolgár Kétnyelvű Nemzetiségi Óvoda pedagógusainak, minden egyetemi tanárnak az odaadó munkájukért, valamint az összes magyarországi bolgár művésznek, díszlettervezőnek, színésznek, rendezőnek, koreográfusnak, zenésznek, írónak és fordítónak.

A zseniális szervezésnek köszönhetően, a szinte fesztivál méretűvé nőtt eseményen idén a Bolgár Kétnyelvű Nemzetiségi Óvoda, a Bolgár Nemzetiségi Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola, valamint a Sármelléki és Zalavári Általános Iskolák diákjai léptek színpadra, amelyet a színvonalas folklórműsor követett a Roszica Gyermek Néptáncegyüttes, a Jantra Bolgár Néptáncegyüttes, a Zornica Bolgár Hagyományőrző Együttes, a karcagi Biljana táncegyüttes és a Martenica Táncegyüttes produkcióival. A hagyományokhoz híven a folklórműsort idén is táncház követte, amelyekhez a Pravo és a T’Rakija zenekarok adták a talpalávalót.

A legkisebbek megnézhették a Malko Teatro új bábelőadását, és a közelgő gyermeknap alkalmából ajándékot is kaptak a közösségtől.

A színpad és a templomkert is megtelt gyerekekkel. Sok-sok gyerekkel, amely egy jel, hogy a magyarországi bolgár közösségnek van jövője.

 

A Bolgár Oktatási és Kulturális Központ első kapavágása

Húsvét

Húsvéti szentmise a budapesti Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templomban.

Krisztus feltámadt!

Április 1. - kampányrendezvény és jótékonysági est

Képek a Bolgár Országos Önkormányzat kampányrendezvényéről, valamint a Bolgár Ifjúsági Egyesület által szervezett jótékonysági koncertről, amelyen fellépett a Roszica, a Jantra néptáncegyüttesek, a Zornica Bolgár Hagyományőrző Együttes, A Malko Teatro zenészei, illetve Wertetics Szlobodán és zenekara. Az estet az ukrajnai menekültek megsegítésére szerveztük, a fellépő művészek felajánlják honoráriumaikat a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek.

MÁRCIUS 3. – A FELSZABADULÁS NAPJA

Március 3-a, a felszabadulás napja a magyarországi bolgárok egyik legfontosabb ünnepe.

Az ünnepség a hagyományoknak megfelelően a Magyarországi Bolgárok Egyesülete zászlajának behozatalával kezdődött. A bolgár himnuszt Pap Nika adta elő, a magyar himnuszt Bucsi Annamária énekelte el. Az ünnepélyes megnyitó a Mnogaja leta közös eléneklésével zárult, amit Atanaszij archimandrita vezetett.

Beszédet mondott Hriszto Polendakov úr, Bulgária rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete, majd dr. Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke osztotta meg gondolatait a közönséggel.

Az ünnepségen átadták a Bolgár Országos Önkormányzat által alapított március 3-a díjat. Az elismerésben a közösség azon tagjai részesülhetnek, akik sokat tettek a magyarországi bolgárok kultúrájának és identitásának megőrzéséért, gazdagításáért. A díjat idén Egerváryné Hernádi Gabriella, Dr. Szondi György, és Petrov Petkov Péter vehette át.

Az est második felében a bolgár világhírű EVA Quartet adott nagyszabású koncertet.

Trifon Zarezan

Február 13-án ünnepeltük Szent Trifon, a szőlő védőszentje napját. A hagyománynak megfelelően a misét a szőlőmetszés rituáléja követte a Bolgár Ortodox Templom udvarán.

Szent Trifon a bolgár néphitben a szőlő védőszentje.

Ezen a napon mindenki elvégzi a szőlőmetszés szertartását: kelet felé fordul, keresztet vet és lemetsz néhány ágat egy vagy három tőről, a vágás helyét meglocsolja borral, és azt mondja: „Ahány csepp, annyi tő szőlő” A levágott ágakból koronát/koszorút fonnak, amelyet a sapkájukra vagy a kulacsukra tesznek, mások pedig hazaviszik azt a házioltárra.

Újévi Bál

2021

Itt járt a Mikulás!


Tegnap a Mikulás a bolgár gyerekekhez is eljött a Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Pravoszláv Templomba, akik izgatottan várták Őt!

Míg várakoztak, addig meghallgathatták a Malko Teatro „Hics ne mi puka” című játékos gyermekkoncertjét.

BULFEST 2021.


A Jantra és Roszica néptáncegyüttesek 25. éves jubileumi estje

Magyar-bolgár barátság napja – 2021.

 

Idén kétnapos rendezvénysorozattal ünnepeltük meg a magyar-bolgár barátság napját.

Az eseménysorozat keretein belül október 18-án megnyitottuk "A magyar-bolgár barátság napja" c. fotókiállítást. Október 19-én Csodatévő Rilai Szent János emléktáblájánál virágokat helyeztünk el az Esztergomi Bazilikában, valamint a megújult Bolgár Művelődési Ház megszentelésére és átadóünnepségére került sor. Az eseménysorozatot nagyszabású gálakoncerttel zártunk le a magyar-bolgár barátság napja és a Demeter-nap – a bolgár kertészek ünnepe alkalmából.

T'Rakija Jubileum 15+1

Szeptember 11-én ünnepelte a T'Rakija zenekar 15+1 éves jubileumát a Bolgár Művelődési Házban. Számos vendégművész lépett fel az egész estés műsor alatt: Szombathelyi Tünde, Smuk Gábor, Horváth Edit, Bolya Dániel, Krucsay János; valamint itt debütált új koreográfiájával a Martenica táncegyüttes is, előre vetítve a T'Rakija zenekar és a tánccsoport jövőbeni közös munkáját. A koncert után koccintás, majd táncház következett.

Iván-nap


Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a mai napon jelentette be a IX. kerületi Vágóhíd utcai ingatlan szomszédságában álló Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templom udvarán tartott sajtótájékoztatóján, hogy bolgár önkormányzati, oktatási és kulturális központ épül Budapesten, Ferencvárosban. A nemzetiségi intézmény várhatóan 2-3 éven belül készül el a magyar és a bolgár kormány támogatásával, összesen mintegy 3 milliárd forintból: a magyar kormány 2,6 milliárd forintot, míg a bolgár kormány 1 millió eurót, azaz több mint 350 millió forintot biztosít a beruházásra. 

A bolgár közösség a támogatás fejében lemondott egy Bajza utcai állami tulajdonú ingatlan használati jogáról.

Az államtitkár szerint a beruházás jól példázza a két nemzet együttműködését, valamint azt, hogy Magyarországnak és Bulgáriának is fontosak az itt élő bolgárok. A bolgárok több száz éves magyarországi jelenléte meghatározó mindkét nemzet tekintetében, az utóbbi száz év pedig valódi fejlődést jelentett a bolgár közösség számára - mondta Soltész Miklós.

2020

Bulgária török rabság alóli felszabadulását ünnepeltük március 1-én az Uránia Nemzeti Filmszínház varázslatos dísztermében. „Március 3.” kitüntetést kapott Deli Levente, a Martenica táncegyüttes művészeti vezetője, aki szenvedélyes elköteleződése révén rengeteget tett és tesz a bolgár néptánchagyomány műveléséért és őrzéséért Magyarországon. Az est hangulatát a Bulgáriából érkezett, világhírű Eva Quartett emelte a mennyekbe, gyönyörű, többszólamú énekekkel.

2019

Haditengerészeti szertartással, szentmisével és koszorúzással emlékeztünk meg a Várnai csata 575. évfordulójáról, a „népek harcáról” november 10-én a Várnai Ulászló Parkmúzeumban. 

A Szláv írásbeliség és a bolgár kultúra napját ünnepeltük május 26-án a Bolgár templom kertjében

A szláv írásbeliség és a bolgár kultúra napját ünnepeltük május 24-én Zalaváron, közösen a Cirill-Metód Általános Iskola és a Sármelléki Általános iskola diákjaival és pedagógusaival.

Május 23-án megnyílt Mazsaroff Miklós festőművész - Tengerpartok Bulgáriában, Spanyolországban és Itáliában - című emlékkiállítása és a miskolci Mazsaroff Miklós-díjas képzőművészek kiállítása

Május 14-én a harkányi bolgár katonai temetőben megemlékeztünk azokról a bolgár katonákról, akik életüket veszették a drávai harcokban

A „Várna a kereszténység védőpajzsa” című konferencia megrendezésével emlékeztünk meg a várnai csata 575. évfordulójáról április 25-én az Országgyűlés felsőházi üléstermében

A Bolgár Kultúra, Bolgár Ízek - Tematikus nap és a „Kossuth kultusza Bulgáriában” című időszakos kiállítás megnyitójára került sor 2019. március 9-én a debreceni Déri Múzeum Dísztermében

2018

A Bolgárkerék-emlékmű koszorúzása és Bulgária Függetlensége napja alkalmából rendezett ünnepség szeptember 15-én Halásztelken

A bolgár kultúra és a szláv írásbeliség napja

Koszorúzás a harkányi katonai temetőben