Aktuális hírek

На 16 март България изпрати в последния му земен път Негово светейшество патриарх Неофит.

През 2016 година, на стогодишния юбилей на българската православна църква в Унгария, в Българския православен храм „Св. св. Кирил и Методий“ Негово светейшество отслужи тържествените литургии. Ще остане в сърцата ни с благостта си, човечността си и прекрасния си глас. Поклон!

Ünnepi megemlékezés

Az 1848-as forradalom és szabadságharc alkalmából emlékeztünk a hősökre a Dunyov István szobornál és az emléktáblájánál a XIII. kerületben.

A XIII. Kerületi Önkormányzat nevében koszorút helyezett el Csiga Gergely alpolgármester és Karácsonyi Zoltán önkormányzati képviselő.

A Bolgár Országos Önkormányzat nevében koszorút helyezett el az önkormányzat elnöke - Dr. Muszev Dancso, a XIII. Kerületi Bolgár Önkormányzat nevében Varga Zsanett - elnökasszony és Fikó Nacsó elnökhelyettes.

Az Ákombákom Tagóvoda pedagógusai, készítettek a kis óvodásokkal zászlócskákat megemlékezve a hősről! A zászlókat a szobor köré helyezték el.

Nekünk, itt élő magyaroknak és bolgároknak közös céljaink, közös értékeink mellett, közös hőseink is vannak.

Március 3-án a Bolgár Művelődési Ház épületében került sor Bulgária nemzeti ünnepe, és a Magyarországi Bolgárok Egyesületének megalakulásának 110. évfordulója alkalmából rendezett ünnepségre

Köszöntőt mondott Tanev Dimiter, az Egyesület elnöke és Hriszto Polendakov, a Bolgár Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete. Ezután a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke, dr. Muszev Dancso átadta a Március 3. díjat Kalicov Gizellának és Kirov Péternek.

A két díjazottat tapssal köszöntötték.

Az ünnepi est csúcspontja a Trio Vladigerov koncertje volt, amely elnyerte a közönség lelkes tapsát, amely többször is ráadással jutalmazta a három virtuózt.

Bolgár ivókút avatása Rákoskerten

A tegnapi napon, március 3-án felavattuk és megszenteltük a bolgár ivókutat Rákoskerten, a Schell Gyuláné téren.

Március 3. - Bulgária nemzeti ünnepe

2014-ben a Magyarországi Bolgárok Egyesülete, fennállásának 100 éves évfordulójának alkalmából rendezett gálakoncerten az Egyesület elnöke, Tanev Dimiter és a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke, Dr. Muszev Dancso kitüntetést adott át az Egyesület két korábbi elnökének, Kosztadinov Szlavcsónak és Irinkov Györgynek.
Ők már nem ünnepelhetnek velünk, de tisztelegjünk emlékük előtt és gondoljunk rájuk hálával.

MAGYARORSZÁGI BOLGÁROK EGYESÜLETE

Lazar Ivanov teteveni származású kertész kezdeményezésére 1914. július 27-én egy 17 fős szervezőbizottság egyhangúlag elfogadja az Egyesület megalapításának ötletét és aláírásgyűjtést kezdeményez tagtoborzás céljából, hogy augusztus 2-ára, Illés napjára közgyűlést hívhasson össze. Lazar Ivanov mindössze 6 nap alatt 170 embert toboroz, akik összesen 4345 aranykoronát adományoznak.

1914. augusztus 2-ára alakuló gyűlést hívnak össze. A Sztefan Gjokov által javasolt alapszabályt egyhan­gúlag elfogadják, s megválasztják az első elnökséget, élén Lazar Ivanovval. Dimitar Dimitrov átengedi Lónyay utcai lakását az egyesület céljaira. Lazar Ivanov emlékezetes szavai a tudás és hit felé vezető utat mu­tatják. „A jövőt nem csupán kapával, hanem Istenbe vetett hittel és nyitott szemmel kell építeni. A szemet pedig a tudomány nyitja fel.”

1916. május 27-én a gyűlés alapot hoz létre az iskola és a templom megépítésére, mint a műveltség és a szellem pilléreinek megszilárdítására.

A Magyarországi Bolgárok Egyesületét díjak sorával tüntették ki. 1964-ben elnyerte a Cirill és Metód Érdemrend első fokozatát. 2009-ben a Határon Túli Bolgárok Hivatala Ivan Vazov emlékplakettel tüntette ki a szervezetet. Ugyanabban az évben a Magyar Köztársaság miniszterelnöke magas rangú állami kitüntetésben, Kisebbségekért Díjban részesítette az Egyesületet. A díjat Tanev Dimiter, az Egyesület elnöke vette át.

2021- ben a miniszterelnök előterjesztésére a Magyar Arany Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést adományozta Tanev Dimiternek, a Magyarországon élő bolgár közösség identitásának és kulturális örökségének megőrzését szolgáló tevékenysége elismeréseként.

Meghívó

Ösztöndíj egyetemi felkészítéshez

A Bolgár Országos Önkormányzat ösztöndíjat hirdet olyan a magyarországi bolgár közösségben aktív tanulók számára, akik a középiskola befejezése után külföldön, elsősorban angol nyelvterületen szeretnék folytatni a tanulmányaikat.

Az ösztöndíj elnyeréséhez szükséges:

  • kiemelkedő tanulmányi eredmény, megfelelő angol nyelvtudás
  • a Milestone Intézet által szervezett felvételi vizsgán való megfelelés vagy
  • megkezdett tanulmányok folytatása a Milestone Intézetben

A Milestone Intézet és a Bolgár Országos Önkormányzat hozzájárulása az ösztöndíjhoz a tandíj egy részét fedezi.
Az ösztöndíj iránti kérelemhez csatolandó dokumentumok: önéletrajz (bolgár nyelven), iskolalátogatási igazolás, előző év végi tanulmányi eredmény (bizonyítványmásolat)

A kérelmeket 2024. március 3-ig kell eljuttatni a bolgonk@bul.hu e-mail címre.

Döntés: a Bolgár Országos Önkormányzat 2024. április havi közgyűlésén.


 

Justitia Regnorum Fundamentum díjátadó

Dr. Kozma Ákos, az alapvető jogok biztosa, Dr. Szalayné dr. Sándor Erzsébet 

ombudsmanhelyettes asszony javaslatára, „Justitia Regnorum Fundamentum” díjat adományozott honfitársunknak, Doncsev Tosónak. A díjátadáson, amelyre ünnepélyes keretek között az Alapvető Jogok Biztosának Hivatalában 2024. február 16-án került sor, elhangzott, hogy Doncsev Toso író, műfordító, szociológus, a Magyar Írószövetség és a Bolgár Írószövetség tagja és a nemzeti és etnikai kisebbségek jogairól szóló törvényt 30 évvel ezelőtt előkészítő Kisebbségi Kerekasztal első elnöke, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal, valamint a Bolgár Országos Önkormányzat volt elnöke.

A beszédében Dr. Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke, gratulált a díjazottnak, aki idén áprilisban ünnepli a 80. születésnapját.

táblabajnokság a Bolgár Művelődési Házban

A Szent liturgia a Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templomban a Trifon vértanú napja alkalmából és az ezt követő szőlőmetszés után a templom udvarában sor került a már hagyománnyá vált táblabajnokságra a Bolgár Művelődési Házban.
А győztes a bajnoki kupa mellett egy kétszemélyes vacsorát költhet el az újonnan megnyílt Bulgarden bolgár étteremben.

Ma ünnepeltük Szent Trifon vértanú ünnepét

Közösségünkben régi hagyomány a szent emlékének megünneplése, akit a bolgár szőlősgazdák és kertészek védőszentjének tartanak. Ha megvizsgáljuk a magyarországi bolgárkertészet történetét, azt vehetjük észre, hogy a kertészek éppen e szent vértanú ünnepén tértek vissza az anyaországból, hogy megkezdjék az új mezőgazdasági évet.

Szent Trifon vértanú napján elődeink eljöttek a templomba, hogy köszönetet mondjanak Istennek és áldását kérjék munkájukra. 
A budapesti egyházközség tagjai idén sem változtattak a hagyományon, a február 11-i dátumot az egyházközségi tanács döntése alapján választották. 
A szentmisét idén is az ezen a napon hagyományos vízszentelés követte, utána pedig körmenetet tartottunk, majd megmetszettük a szőlőt a templom udvarán.
A jó kedvhez hozzájárult egy korty melengető bor és az áldomási bárányleves, amiből az ünnep végén mindnyájan kaptunk.
Az ünnep a táblabajnoksággal ért végét. A győztes nemcsak a bajnoki kupát, hanem egy két főre szóló vacsorát is nyert az újonnan megnyílt "Bulgarden" bolgár étteremben.

Meghívó

Szeretettel várunk minden kedves érdeklődőt február 11-én Szent Trifon vértanú ünnepén a Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templomban! A program délelőtt 10:00 órakor kezdődik a Szent Liturgiával, majd 11:30 órától szőlőmetszéssel folytatódik a templom kertjében. 12:30 órától pedig ostábla versenyen vehetnek részt a látogatók a Bolgár Művelődési Házban.

A legügyesebb játékost egy 2 személyre szóló vacsorautalvánnyal jutalmazzuk a Bulgarden Étterem felajánlásának köszönhetően.

Bulgarden étterem

Megnyitotta kapuit а Fehér Holló utca 6. szám alatt a felújított bolgár étterem, a Bulgarden.

Fedezze fel a bolgár gasztronómia sokszínűséget és ízvarázsát.

Honlap: www.bulgarden.hu

Telefonszám: +36705209068

Foglalás: foglalas@bulgarden.hu

Nyitvatartás: hétfő - vasárnap: 11:00–22:00

Dolce Vita - finisszázs

Február 3-án tartották a magyarországi bolgár művészek kiállításának záróünnepségét, amelyet az I. kerületi Budavári Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat rendezett.

Két héten keresztül Maevszka-Koncz Borjana, Kneisz Eszter, Ullmann Katalin, Orosz Klaudia, Csörgey Turi Mária, Vladimirova Milena, Gendova Miroljuba, Hrisztova Diljana, Kozsuharov Ognjan és Lukács Péter munkáit állították ki.

A T’Rakija zenekar előadása után lehetőségünk volt meghallgatni, amit maguk a művészek osztottak meg velünk személyes és alkotói útjukról.

Az est moderátorai Menyhárt Krisztina és Doncsev Toso voltak.

A közönségdíjat Lukács Péter kapta.

Az estet pedig a BorMental csodálatos bolgár borai és mindaz, amit maguk a művészek személyesen készítettek, zárta.

A Bolgár Országos Önkormányzat nevében inspirációt, alkotói sikereket és sok új kiállítást kívánunk nekik!

Bábanap

Vasárnap, január 29-én a bolgár asszonyok újra összegyűltek, hogy megünnepeljék a bábanapot a Bolgár Művelődési Házban.

A régi szertartás után a babák türelemmel viselték az áldásokat, a vajjal és mézzel történő megkenést, hogy egészségesek és szerencsések legyenek, illetve a piros fonallal való feldíszítést – a lányokat azért, hogy hosszú és sűrű hajuk legyen, a fiúkat pedig azért, hogy legyen bajuszuk és szakálluk. Az édesanyák bemutatták a közösségnek a kisbabákat, és minden édesanya elmondta, hogy hívják a gyermekét és mennyi idős. Minden baba kapott ajándékot a közösség nevében: egy rend ruhácskát, játékot és ezüstkeresztet. Ajándékot kapott a bábaasszony – Zafirova Lili, aki elvégezte a szertartást a fatönk felett és megkente a csecsemőket. Törölközőt, szappant és virágot kapott Fráter Violetta is, aki elismert szülésznő. A műsorban énekelt a két testvér Pap Lili és Nika, valamint Katona Viktória. Simon Attila kísérete őket zongorán. A Zornica Hagyományőrző Együttes megajándékozott minket néhány bolgár dallal és tánccal. A zsűri tagjai – Cvetkova Emília, Nadezsda Pejkova és Boneva Pavlina – lelkesen végigkóstolták a számtalan sok ételt, hogy kiválasszák a négy kategória – előétel, főétel, desszert és hagyományos bolgár étel – győzteseit.

Újévi Bál

2024. január 5. 

Bolgár OKTATÁSI és Kulturális Központ

Faültetés

A Bolgár Országos Önkormányzat által megvalósuló Bolgár Oktatási és Kulturális Központ magán- és közterületein történő fakivágások kapcsán Budapest Főváros IX. ker. Ferencvárosi Önkormányzat Képviselő-testületének 18/2016 (IX.06.) rendeletében foglaltak szerint a Ferencvárosi Polgármesteri Hivatal fapótlási kötelezettséget írt elő, amelynek teljesítése pénteken a kerületben, az Illatos úton megkezdődött.

Nemzetiségekért díjat kapott Valcsev János

A mai napon a Bolgár Művelődési Házban adták át a magyarországi nemzetiségek kultúrájáért folytatott tevékenységek elismerésére szolgáló Nemzetiségekért Díjakat. Valcsev János nagyon sokat tett a magyarországi bolgár közösségért. 1998 óta tagja a Bolgár Országos Önkormányzatnak. Hosszú éveken óta és jelenleg is a Miskolci Bolgár Önkormányzat elnöke. Gratulálunk!

December 13-án tartotta utolsó ülését a Bolgár Országos Önkormányzat, a Magyarországi Bolgárok Egyesülete és a Fővárosi Bolgár Önkormányzat elnöksége.

Elfogadásra került a 2023. évi kulturális tevékenységekről szóló beszámoló, a 2024. évi kulturális rendezvények tervezete, valamint a BOÖ munkaterve. Elfogadták a BOÖ és intézményeinek 2023. évi kiigazított költségvetését. Megvitatták a Bolgár Művelődési Ház épületének karbantartásával és fűtésével kapcsolatos témákat, a bolgár óvodával kapcsolatos adminisztratív kérdéseket, valamint a Bolgár Oktatási és Kulturális Központ építésével kapcsolatos részleteket. A jelenlévők beszámoltak a helyi bolgár önkormányzatok által az elmúlt időszakban szervezett kulturális rendezvényekről. Tanev Dimiter, az MBE elnöke, Hadzsikosztova Gabriella a BOÖ alelnöke, Kalicov Vladimir, a FBÖ elnöke és Varga Szimeon bolgár nemzetiségi szószóló megköszönte az összes jelen lévő képviselőnek az egész éves munkáját és a befektetett energiát.

Nyugdíjas Karácsony

A Magyarországi Bolgárok Egyesülete karácsonyi ünnepséget szervezett a bolgár közösség legidősebb tagjainak, amely az évek során a hagyományos ünnepi naptár részévé vált. Idén december 12-én a Bolgár Művelődési Ház nagytermében több, mint 100 meghívott gyűlt össze. A szervezők ötlete az, hogy karácsonykor összehozzák közösségünk idősebb tagjait, lehetőséget adva számukra, hogy egy meghittebb környezetben ünnepelhessenek – hogy együtt töltsenek el néhány órát, hogy nyugodtan beszélgethessenek, hogy megoszthassák egymással az izgalmat és az örömöt. Az ünnepi ebéd mellett idén a vendégek a Zornica Hagyományőrző Táncegyüttes előadását és a Malko Teatro kifejezetten az ünnepre készült zenei műsorát élvezhették. Az ünnepi ebéd végén mindenki kapott egy szerény ajándékot a Magyarországi Bolgárok Társaságától, jó kívánságokkal a közelgő ünnepekre.

Bolgár Oktatási és kulturális központ

2023. november 29.

Demeter-nap a Bolgár Művelődési Házban

November 28-án megünnepeltük Demeter napját

Csodálatos előadások, ragyogó arcok, gazdag ételkínálat, ünnepi kórus és méltó ünneplés a bolgár kertészek adományaiból épült otthonban.

Közösségünkben régi hagyomány,  hogy Demeter napját a régi naptár  szerint tartjuk, mindig az ünnephez legközelebb eső szombaton.  Ez a magyar országi bolgárok egyik legjelentősebb ünnepe. A ma Magyarországon élő bolgárok ősei három nagy migrációs hullámban érkeztek ide. Az első hullám az 1365 és 1426 közötti időszakban települt be. A második hullám 1688 és 1744 között érkezett. A harmadik hullám 1860-ban vette kezdetét. Magyarországra elsősorban kertészek érkeztek. Eleinte a kertészcsapatok (az ún. tajfák) kétlaki életet éltek Bulgária és Magyarország között. Márciustól novemberig dolgoztak zöldségtermelés céljára bérelt földjeiken, télire pedig visszatértek szülőföldjükre. A 20. század elején sok kertész földet vásárolt, és családjával együtt letelepedett Magyarországon.  Az ő utódaik alkotják napjaink magyarországi bolgár közösségének magvát. Éppen ezért Demeternap az egyik legfontosabb ünnepe. A vendégeket Muszev Dancso, a  Bolgár Országos Önkormányzat elnöke köszöntötte. A hagyományos ünnepi asztalt Tancso atya szentelte meg, aki a jelenlévőket is megáldotta. A programban fellépett a Jantra Néptáncegyüttes, a Zornica Hagyományőrző Együttes, a Martenica Néptáncegyüttes, valamint Básits  Branka és Szlobodán Wertetics zenekara.

A rendezvény megvalósult Magyarország Kormányának Támogatásával.

Magyar-bolgár barátság napja

A teljes cikkhez és további képekhez kattintson ide!

Bolgár Oktatási és Kulturális Központ

Halad a munka

BULGÁRIA FÜGGETLENSÉGÉNEK NAPJA

1908. szeptember 22-én Veliko Tarnovóban Ferdinánd herceg kiáltványával kinyilvánította Bulgária függetlenségét.

Bolgár Oktatási és Kulturális Központ

 

A beltéri munkák folytatódnak

Bolgár néptánctábor Fertődön

További fotókhoz kattintson ide!

Ma a Bolgár Művelődési Ház konferenciatermében került sor a Bolgár Országos Önkormányzat újabb ülésére

Napirendi pontként megvitatták az önkormányzat költségvetésének módosítását, a Bolgár Kulturális és Oktatási Központ építésével kapcsolatos kérdéseket, valamint az anyaországi gyermektáborok finanszírozásával kapcsolatos döntéseket. Egyéb napirendi pontok keretében az elmúlt időszak kulturális rendezvényeinek lebonyolításával kapcsolatos kérdések, a népszámlálás és a harkányi bolgár katonai temetőben felmerült problémák kerültek megvitatásra

За всички български деца от 3 до 6 годишна възраст организираме занимания веднъж седмично в следобедните часове

Ние сме Българско училище за роден език в Будапеща. При нас децата учат, пеят, рисуват и се забавляват на български. Tака неусетно се подготвят за постъпване в 1. клас.

С нетърпение очакваме нашите нови ученици в настоящата ни сграда на улица "Фехер Холо" №6 (1097 Budapest, Fehér Holló utca 6). Записването е през цялата година.

Докато децата учат и се забавляват, родителите могат да ги изчакват в уютно подреденото преддверие на партера.

Стаите са обзаведени според възрастовите особености. За малките ученици сме се погрижили да осигурим малък кът за игри. Всички помещения са оборудвани с интернет и интерактивни дъски.

Децата се разпределят в групи според възрастта и нивото им на владеене на езика – напреднали и начинаещи.

Повече информация за нашето училище ще намерите на Фейсбук страницата ни: https://www.facebook.com/bschola, както и на уеб страницата ни: http://www.bolgariskola.hu/index.php?id=100&L=2.

Мили деца, очакваме Ви, за да намерите своя втори български дом и още много нови приятели!

Екипът на Българско училище за роден език, гр. Будапеща

Bolgár Oktatási és Kulturális Központ

Haladnak a beltéri munkák

Bolgár Oktatási és Kulturális Központ

Halad a munka! Most a homlokzat szigetelése és a belső gépészeti munkák folynak.

Bolgár Kétnyelvű Nemzetiségi Óvoda

  • Kis létszámú csoportok
  • Családias környezet
  • Kétnyelvű magyar és bolgár foglalkozások
  • Sokszínű kulturális és kézműves programok
  • Ingyenes színházi előadások és rendszeres színházi foglalkozások mindkét nyelven.
  • Zenefoglalkozások
  • Bolgár néptánc foglalkozások
  • Jó minőségű, komplex fejlesztő játékok
  • Természetszeretet - „Ehető bolgár kert” program
  • Minőségi játékok és fabútorok

Az óvodai beiratkozás folyamatosan történik. Kiemelt időszak 2023. március 20 – április 28.

Nyílt napok délelőtt 9 órától 11 óráig: április 19-én magyar nyelvű és 20-án bolgár nyelvű.

Kísérjék figyelemmel az óvoda Facebook oldalát, ahol betekintést nyerhetnek az óvoda életébe: www.facebook.com/Bolgarovi

Tel.: + 36 20 250 7339

bolgarovi@gmail.com

Óvodavezető: Donkó-Rácz Katalin

Óvoda címe: 1097 Budapest, Vágóhíd utca 35-37. (A Kerekerdei Óvoda külön épületrészében)

Március 3. - Bulgária felszabadulásának 145. évfordulója

2023. március 3-án koncerttel ünnepeltük meg Bulgária felszabadulásának 145. évfordulóját.

Március 3-i díjjal tüntették ki Kjoszeva Szvetlát és Tosho Doncsevet.

Bolgár Oktatási és Kulturális Központ

Halad az építkezés - megkezdődtek a belső gépészeti munkálatok.


Gálakoncert a magyar-bolgár barátság napja alkalmából

2022. október 21.

Szent Trifon

Február 12-én megünnepeltük Szent Trifon, a szőlő védőszentje napját. A hagyománynak megfelelően a misét a szőlőmetszés rituáléja követte a Bolgár Ortodox Templom udvarán.

További képekhez kattintson ide!

Képek az újévi bálról

További képekhez kattintson ide!

Január hatodika

A teljes cikkhez és további képekhez kattintson ide!

Nemzetiségekért díjat kapott Bajcsev Péter

A mai napon a Bolgár Művelődési Házban adták át a magyarországi nemzetiségek kultúrájáért folytatott tevékenységek elismerésére szolgáló Nemzetiségekért Díjakat.

Bajcsev Péter hagyományos bolgárkertész-családból származik, 1946. június 13-án született Bugyin. Azon kevesek közé tartozik, akik egész életüket a kertészkedésnek szentelték mind a mai napig. Korábban zöldségtermesztéssel foglalkozott, jelenleg virágkertészete van. Többször nyújtott adományokat a Bolgár Művelődési Háznak és a budapesti Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templomnak.

Bajcsev Péter nagyon sokat tett a magyarországi bolgár közösségért. A kezdetektől fogva tagja a Bolgár Országos Önkormányzatnak. A Magyarországi Bolgárok Egyesülete vezetőségének hosszú ideig tagja volt. Évtizedeken át tagja volt az egyházbizottságnak. Hosszú éveken át volt a Dunaharaszti Bolgár Önkormányzat elnöke, jelenleg az önkormányzat elnökhelyettese.

A minden évben megrendezésre kerülő dunaharaszti bolgár nap főszervezője, amely fontos esemény a magyarországi bolgárok életében.

Az ő kezdeményezésére épült Dunaharasztiban a bolgár ívókút.

25 éves a Malko Teatro fotókiállítás és koncert

A tavaly a fennállásának 25. évfordulóját ünneplő Malko Teatrót mutattuk be egy fotókiállítás keretében, mivel tavaly a pandémia miatt nem sikerült nagyobb hangsúlyt fektetni a Malko Teatro jubileumára. A 25 év alatt hatalmas fényképanyag gyűlt össze a színház különböző előadásairól, koncertjeiről, workshopjairól stb.

A teljes cikkhez és további képekhezkattintson ide!
 


A Bolgár Országos Önkormányzat, a Magyarországi Bolgárok Egyesülete és a Fővárosi Bolgár Önkormányzat ma tartotta meg ez évi utolsó ülését.

Elfogadták a 2022. évre vonatkozó kulturális beszámolót, valamint a 2023. évi kulturális tervet.

Megvitattak egy sor, a bolgár óvodával és a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskolával kapcsolatos adminisztratív kérdést, az épületek fűtésével kapcsolatos problémákat és a Bolgár Oktatási és Kulturális Központ építésével kapcsolatos kérdéseket.

Dr. Muszev Dancso, a BOÖ elnöke, Tanev Dimiter, az MBE elnöke, Kalicov Vladimir, az FBÖ elnöke és Varga Szimeon bolgár szószóló megköszönte az összes jelen lévő képviselőnek az egész éves munkáját és a befektetett energiát.

Az együttes ülés után a jelenlévők részt vettek az MBE és a BOÖ által a közösség nyugdíjasai számára rendezett karácsonyi ebéden.

Bolgár Oktatási és Kulturális Központ

Elértük a legmagasabb pontot, készül az épület utolsó emelete.

Mikulás

December 4-én, mielőtt elindult útjára a nagyvilágba, hogy sok-sok örömet hozzon a gyerekeknek, a Mikulás elsőként hozzánk érkezett.

További képekhez kattintson ide!

Bolgár Oktatási és Kulturális Központ

A Bolgár Országos Önkormányzat munkatársai ellátogattak az építkezéséhez

Bolgár Oktatási és Kulturális Központ

Már folyamatban van a második emelet építése

Megemlékezés az I. és II. Világháborúban Magyarországon elesett bolgár katonákról

Hétvégén a harkányi bolgár katonai temetőben és az Újköztemetőben található katonai síremlékekhez látogattunk, ahol megelékeztünk az I. és a II. Világháborúban Magyarországon elesett bolgár katonákról.

A koszorúzásokon a Bolgár Országos Önkormányzat, a Magyarországi Bolgárok Egyesülete, a Magyarországi Bolgár Nagykövetség, a Bolgár Nemzetiségi Szószóló, a Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház, a pécsi Bolgár Önkormányzat és a Jantra Néptáncegyüttes képviselői vettek részt.

40 éves lett a Martenica Néptánc Együttes

Magyar-bolgár barátság napja

Idén október 20-án és 22-én rendezvénysorozattal ünnepeltük meg a Magyar-bolgár barátság napját Szófiában.

További képekhez kattintson ide!

Bolgár Oktatási és Kulturális Központ

Épül az iskola szintje

NÉPSZÁMLÁLÁS 2022.

Október 1-től

Valljuk meg, hogy BOLGÁROK vagyunk!

A Bolgár Országos Önkormányzat a következő felhívással fordul Önökhöz a népszámlálás kapcsán:

Kedves Honfitársaim!
Tisztelt Hölgyeim és Uraim!

2022. október 1. – november 28. között a kötelező népszámlálás során lehetőségük van megjelölni a bolgár közösséghez való tartozásukat. Ezáltal Önök hozzájárulnak a közösség megerősödéséhez és megbecsüléséhez.

Mindenképpen válaszoljanak azokra a kérdésekre, amelyek az Önök nemzetiségi és vallási hovatartozásáról kérdeznek rá!

A lakásról és a háztartásban élő valamennyi személyről kérdőívet kell kitölteni (a kiskorúakról is). A kérdéseket bármelyik nagykorú személy megválaszolhatja. Kérem, erről tájékoztassa az Önnel egy háztartásban élőket.

A népszámlálási kérdőíveket 3 módon lehet kitölteni:

  1. Elektronikus úton, interneten keresztül (nepszamlalas2022.hu) – október 1-től 16-ig (az ehhez szükséges belépési kódot a KSH minden háztartásba postai úton kiküldi szeptember végéig)
  2. Interjú keretében a számlálóbiztos segítségével – október 17-től november 20-ig
  3. Pótösszeírás a polgármesteri hivatalokban – november 21. és 28. között

A kérdőíven jelölje meg a bolgár közösséghez való tartozását a következő kérdéseknél:

12.1. kérdés – Melyik nemzetiséghez tartozónak érzi magát?

      magyar
X   bolgár

12.2. kérdés – Az előző nemzetiségen kívül tartozik másik nemzetiséghez?

(csak 1 válasz adható)

13.1. kérdés – Mi az anyanyelve?

Válasz: bolgár

13.2. kérdés – Családi, baráti közösségben milyen nyelvet használ általában?

Válasz: bolgár

14. Mi a vallása, felekezete? (Erre a kérdésre a válaszadás önkéntes) 

Válasz: bolgár ortodox

A népszámlálás eredményei nagy fontossággal bírnak, ettől függ, hogy hány helyen alakulhat bolgár önkormányzat.

Az eredmények nagy hatással lesznek a közösség jövőbeni létére!

Arra, hogy lesz-e lehetősége, hogy fenntartsa az intézményeit – az óvodát, a nyelvoktató iskolát, a kultúrházat, a templomot; lesz-e lehetősége arra, hogy ápolja az anyanyelvét, a kultúráját, megőrizze az identitását.

Amennyiben kapcsolatban állnak más honfitársainkkal, kérem, hívják fel erre az ő figyelmüket is, és küldjék át nekik ezt a levelet!

Abban az esetben, ha a kérdőív kitöltésében segítségre van szüksége, forduljanak bizalommal a BOÖ titkárságához – telefon: 216-4210.
Október 1-től 16-ig keressenek minket, szívesen segítünk!

Tisztelettel:  

dr. Muszev Dancso elnök
Bolgár Országos Önkormányzat

Bolgár Oktatási és Kulturális Központ

Épül a földszinti födém.


Bolgár Oktatási és Kulturális Központ

Halad az építkezés


Tanévnyitó ünnepség a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskolában

A Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola szeptember 4-én tartotta tanévnyitó ünnepségét.

További képekhez kattintson ide!


Bolgár Oktatási és Kulturális Központ

Épül a földszint

Bolgár Oktatási és Kulturális Központ

Elkészült a mélygarázs szerkezete. Következik a födém építése.


Befejeződött a budapesti Bolgár Ortodox Templom ikonosztázának restaurálása

Bolgár Oktatási és Kulturális Központ - halad az építkezés

Bolgár anyanyelvi, néprajzi és néptánctábor az Ohridi-tónál

További képekhez kattintson ide!

 


Bolgár Oktatási és Kulturális Központ - halad az alapozás

A budapesti Bolgár Ortodox Templom ikonosztázának restaurálása

Bolgár Oktatási és Kulturális Központ - épül a toronydaru

Hagyományőrző néptánctábor Fertődön

További képekhez kattintson ide!

 

Bolgár Oktatási és Kulturális Központ - halad az építkezés

Bolgár Oktatási és Kulturális Központ

Folynak az alapozási munkálatok


Képek az építkezésről - Bolgár Oktatási és Kulturális Központ

Bolgár Oktatási és Kulturális Központ

Az építkezés madártávlatból. A mélygarázs szigetelése.


 

Bolgár Oktatási és Kulturális Központ


Folyamatban van a Bolgár Oktatási és Kulturális Központ mélygarázsának ásása.

Elértük a 4,5 m mélységet.

Mozgalmas hétvégén vannak túl a helyi bolgár önkormányzatok, néptáncegyüttesek és zenekarok

Szombaton a Roszica és Jantra néptáncegyüttes lépett fel az V. kerületben 14. Belvárosi Fesztiválon. Az Erzsébetvárosi Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat 20. születésnapja alkalmából tartott Bolgár Napot a Szimpla Kertben, ahol a T’Rakija zenekar lépett színpadra, valamint az est folyamán a X. kerületben az V. Kőbányai Balkán esten a bolgár nemzetiségi műsor keretein belül a Roszica Néptáncegyüttes, a Road Six Sax és a Martenica zenekar lépett fel.

Vasárnap a XIII. kerületi Nemzetiségek Fesztiválján a Jantra Néptáncegyüttes képviselte a bolgár nemzetiséget.

Már javában folyik a Bolgár Oktatási és Kulturális Központ építése

A Bolgár Oktatási és Kulturális Központ első kapavágása

További képekhez kattintson ide!


 

Haemus 2022/2

Megjelent a "Haemus", a Bolgár Országos Önkormányzat folyóiratának legújabb száma!

Adományok az ukrajnai menekültek támogatására

A Bolgár Ifjúsági Egyesület 2022. április 1-én jótékonysági estet szervezett
az ukrajnai menekültek megsegítésére.

Az est minden fellépője – a Malko Teatro, a Jantra Néptáncegyüttes, a Roszica Gyermek Tánccsoport és a Zornica Hagyományőrző Együttes – felajánlotta a fellépti díját a Magyar Ökumenikus Segélyszervezetnek, amelynek a Bolgár Ortodox Egyház, a Bolgár Országos Önkormányzat, a Magyarországi Bolgárok Egyesülete és a Bolgár Ifjúsági Egyesület is utalt át támogatást, így a magyarországi bolgár szervezetek összesen 2.000.000 Ft-ot adományoztak a nemes célra.

A jótékonysági est folyamán a vendégeknek is volt lehetőségük adományjegyeket vásárolni, az ezekből befolyt 270.000 Ft összegből Ukrajnából menekült gyerekeknek vásároltunk taneszközöket, illetve egy ukrajnai családnak ruhaneműt.


 

Bolgár Országos Önkormányzat

MÁRCIUS 3. – A FELSZABADULÁS NAPJA

Március 3-a, a felszabadulás napja a magyarországi bolgárok egyik legfontosabb ünnepe.

Az ünnepség a hagyományoknak megfelelően a Magyarországi Bolgárok Egyesülete zászlajának behozatalával kezdődött. A bolgár himnuszt Pap Nika adta elő, a magyar himnuszt Bucsi Annamária énekelte el. Az ünnepélyes megnyitó a Mnogaja leta közös eléneklésével zárult, amit Atanaszij archimandrita vezetett.

Beszédet mondott Hriszto Polendakov úr, Bulgária rendkívüli és meghatalmazott magyarországi nagykövete, majd dr. Muszev Dancso, a Bolgár Országos Önkormányzat elnöke osztotta meg gondolatait a közönséggel.

Az ünnepségen átadták a Bolgár Országos Önkormányzat által alapított március 3-a díjat. Az elismerésben a közösség azon tagjai részesülhetnek, akik sokat tettek a magyarországi bolgárok kultúrájának és identitásának megőrzéséért, gazdagításáért. A díjat idén Egerváryné Hernádi Gabriella, Dr. Szondi György, és Petrov Petkov Péter vehette át.

Az est második felében a bolgár világhírű EVA Quartet adott nagyszabású koncertet.

A Bolgár Oktatási és Kulturális Központ alapkőletétele

A mai napon a leraktuk a Bolgár Oktatási és Kulturális Központ alapkövét.

Vendégeink voltak:

Soltész Miklós úr, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára,

Őexcellenciája Hriszto Polendakov úr – a Bolgár Köztársaság magyarországi rendkívüli és meghatalmazott nagykövete,

Magyar József úr a Külgazdasági és Külügyminisztérium Európai Kapcsolatok Fejlesztéséért Felelős helyettes államtitkára,

Tircsi Rihárd úr – a Miniszterelnökség Nemzetiségi Főosztályának vezetője,

Plamen Pejkov úr a Bolgár Kulturális Intézet igazgatója,

nemzetiségi szószólók és a magyarországi bolgár önkormányzatok képviselői,

a Bolgár Nyelvoktató Nemzetiségi Iskola tanárai és a Bolgár Kétnyelvű Nemzetiségi Óvoda óvodásai és pedagógusai.

Az építkezés Magyarország Kormányának támogatásával és a bolgár állam közreműködésével valósul meg. Ez egy nagy gesztus és a töretlen bizalom jele mindkét kormány részéről, amelyet a magyarországi bolgár közösség sok évtizedes értékteremtő munkájával érdemelt ki. Erőnkön felülinek nevezhető ez a projekt, de töretlen összetartással sikerülhet megvalósítani.

Reméljük, hogy a Bolgár Oktatási és Kulturális Központot – a magyarországi bolgárság új szellemi és kulturális otthonát – az őseink által ránk hagyott közös értékekkel tudjuk megtölteni.



Trifon Zarezan

Február 13-án ünnepeltük Szent Trifon, a szőlő védőszentje napját. A hagyománynak megfelelően a misét a szőlőmetszés rituáléja követte a Bolgár Ortodox Templom udvarán.

További képek elérhetők ide kattintva!


Ösztöndíj egyetemi felkészítéshez

 

A Bolgár Országos Önkormányzat ösztöndíjat hirdet olyan a magyarországi bolgár közösségben aktív tanulók számára, akik a középiskola befejezése után külföldön, elsősorban angol nyelvterületen szeretnék folytatni a tanulmányaikat.

Az ösztöndíj elnyeréséhez szükséges:

  • kiemelkedő tanulmányi eredmény, megfelelő angol nyelvtudás
  • a Milestone Intézet által szervezett felvételi vizsgán való megfelelés vagy
  • megkezdett tanulmányok folytatása a Milestone Intézetben

A Milestone Intézet és a Bolgár Országos Önkormányzat hozzájárulása az ösztöndíjhoz a tandíj egy részét fedezi.

Az ösztöndíj iránti kérelemhez csatolandó dokumentumok: önéletrajz (bolgár nyelven), iskolalátogatási igazolás, előző év végi tanulmányi eredmény (bizonyítványmásolat).

A kérelmeket 2022. március 6-ig kell eljuttatni a bolgonk@bul.hu e-mail címre.

Döntés: a Bolgár Országos Önkormányzat 2021. április havi közgyűlésén.


BULFEST 2021.

Részlet a Rondó nemzetiségi magazin műsorából

A teljes műsor megtekinthető itt: https://mediaklikk.hu/video/rondo-2021-12-16-i-adas/


 

Bolgár Nemzetiségi Lista

 

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

 


Újévi Bál

További képekért kattintson ide!


BulFest 2021

A Bulfest 2021-es rendezvényről készült felvételek megtekinthetők itt!


BULFEST 2021.

A Jantra és Roszica néptáncegyüttesek 25. éves jubileumi estje.

További képekhez kattintson ide!