Bolgár Kutatóintézet

A BOLGÁR KUTATÓINTÉZET JUBILEUMI ISKOLAÉVKÖNYV KIADÁSÁT TÁMOGATJA:

Tevékenység

A Bolgár Kutatóintézet feladata a  magyarországi bolgár közösség múltjának és társadalmi jelenének kutatása, így különösen történelmére, kultúrtörténetére, művészetére, irodalmára, nyelvére, néprajzára, hitéletére, etnológiájára, hagyományaira, identitására, társadalmi és jogi helyzetére és viszonyaira vonatkozó adatok gyűjtése, azok tudományos igényű feldolgozása és közzététele, népszerűsítése, e tevékenységek segítése és szervezése, valamint a magyarországi bolgár közösség helyzetét érintő társadalmi folyamatok elemzése, a bolgár nemzetiségi érdekképviselet, közoktatás, felsőoktatás, média, kultúra és közösségi művelődés szakmai segítése.

A Bolgár Kutatóintézet 2017. évi tervezett tevékenysége:

1.  A magyarországi bolgárok történetének kutatása -A levéltárak, az archívumok feltárása, feldolgozása, rendszerezése, digitalizálása, karbantartása. Kiállítási anyagok összeállítása, konferencia szervezése.

2.  A magyarországi bolgárok kvalitatív és kvantitatív kutatás, megkérdezésese és kérdőíves kutatása. Interjúalanyok: A háború utáni első generáció (mai 80-90 évesek); Második generáció (mai 50-60 évesek); Harmadik-negyedik generáció ( mai 18-40 évesek)

3.  A Bolgár kertészek kulturális útvonala A tematikus út a bulgáriai Veliko Tarnovo városából indulva Brassó és Bánát érintésével bemutatná a Makói Hagymamúzeumot, a Szentesi Helytörténeti Múzeumot, Budapestre érkezve pedig a Magyar Mezőgazdasági Múzeumot, a bolgárkertészettel kapcsolatos piacokat és csarnokokat, köztük az európai hírű Nagycsarnokot. Ebből nem maradhatnak ki a bolgárkertészek emlékei Halásztelken, Felsőzsolcán és Zuglóban sem. Együttműködő partnereink a Veliko Tarnovó-i regionális múzeum, a ljaszkoveci kertész múzeum, sumeni múzeum.