A Bolgár Művelődési Ház

A Magyarországi Bolgárok Egyesületének megalakulása utáni első székhelye Dimitar Dimitrov Lónyai u. 11. sz. alatti lakása volt.

1953-ban elkezdődött a gyűjtés a Bolgár Művelődési Ház felépítésére. 445 család összesen 3 125 000 forintot adományozott e célra. A Művelődési Ház 1957 őszén nyílt meg, 1982-ben pedig megnyitotta kapuit a szállodarész és az étterem.

1957 óta a Bolgár Művelődési Ház a Magyarországon élő bolgárok számára otthont, közösséghez tartozást, kultúrát, szórakozást nyújt, ez az a hely, ahol a generációk átörökítik a tradíciókat.

A Művelődési Ház színvonalas kulturális műsorok és hagyományőrző rendezvények szervezésével segíti a magyarországi bolgár közösség nemzeti identitásának megőrzését, hozzájárul az anyanyelvhasználat és - fejlesztés körülményeinek javításához, elősegíti a kulturális autonómia feltételeit a bolgár közösség körében, a bolgár kulturális értékeket megismerteti a többségi társadalommal.

A Bolgár Művelődési Házban évente 25 hagyományőrző program és kulturális műsor kerül megrendezésre. Egy-egy rendezvényen nem ritkán 300-600 vendég is jelen van, nagy részüket a magyarországi bolgárok alkotják, akik az egész ország területéről érkeznek és magukkal hozzák magyar barátaikat is.

A Művelődési Ház megragad minden lehetőséget, hogy a Budapesten átutazó bolgár színészek, népi együttesek, stb. fellépéseivel színesítse és gazdagítsa kulturális tervében foglalt tevékenységi körét és minél szélesebb körben megismertesse a bolgár kultúrát a többségi társadalommal.

2004-ben megkezdődött a Bolgár Művelődési Ház rekonstrukciójának első fázisa – a gazdasági és a kulturális rész funkcionális szétválasztása, az előtér felújítása, az új iroda és könyvtárszint kialakítása, amely 2005-ben sikeresen lezárult.

A felújítási munkálatok széleskörű összefogással, a Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Hivatal, a Bolgár Országos Önkormányzat, a Fővárosi Bolgár Önkormányzat, az I., a  III., a IV., az V., a VI., a VIII., a XI., a XIII., a XV., a XVI., a XXII. kerületi, valamint a Ferencvárosi, a Zuglói, a Csepeli, a Soroksári, a Szigetszentmiklósi és a Dunaharaszti Bolgár Kisebbségi Önkormányzat támogatásával valósultak meg.

A Bolgár Művelődési Ház felújítása II. szakaszának I. üteme 2006-ban kezdődött meg. Ez magában foglalja a színházterem teljes felújítását: színpad felújítása, öltözők kialakítása, színházterem burkolatainak (parketta, falburkolatok) cseréje, födém felújítása, elektromos hálózat és világítástechnika cseréje, nyílászárók cseréje, erkély felújítása, színházterem bútorzatának cseréje.

A Bolgár Művelődési Házban 2006. február 12-én indult el az Új Ház projekt a Magyarországi Bolgárok Egyesülete, a Bolgár Országos Önkormányzat és a Fővárosi Bolgár Önkormányzat közös kezdeményezése. A projektben nemcsak a hagyományos bolgár ünnepek kapnak helyet, hanem a szervezőknek az a célja, hogy a modern kor kihívásainak megfelelően új formákkal gazdagítsák a felújított Művelődési Ház kulturális életét.

A Bolgár Művelődési Ház állandó programjai:

A Bolgár Művelődési Ház hétfőtől péntekig 9.00-től 20.00 óráig tart nyitva. Az ide látogatók a következő lehetőségek közül választhatnak:

  • állandó recepció és kávézó
  • bolgár műholdas adások

Programok:

  • Néptánctanfolyam kezdőknek
  • Népdaltanítás minden kedden
  • Alkotók Klubja
  • Néprajzi Klub
  • Nyugdíjas Klub
  • Kiállítások

A Művelődési Ház mindezeken kívül próbalehetőséget biztosít a Jantra, a Roszica és a Zornica Néptáncegyüttesnek, a Malko Teatro színtársulatának és a több zenekarnak.

A Bolgár Művelődési Ház programjáról részletes információt a www.bolgarok.hu weboldalon, a Bolgár Hírek hasábjain és a Művelődési Ház telefonszámán kaphatnak az érdeklődők.

A Bolgár Művelődési Ház színházterme céges és magánrendezvényekre kibérelhető, a feltételekről érdeklődni lehet a Művelődési Ház igazgatójánál.