Aktuális hírek

Започва записването в  Българската двуезична малцинствена детска градина!

Местата в групите са ограничени, затова побързайте да запишете децата си.

От месец септември тя ще се помещава във Ференцварош, в отделна сграда, принадлежаща към детската градина „Керекердеи“, на ул. „Вагохид“ №35 – 37.

 • Семейна обстановка, индивидуални занимания  с всяко дете, според потребностите му.
 • Занятията се водят на български и на унгарски език, което развива езиковите способности и емпатичните нагласи на децата и ги подготвя за двуезично училище.
 • Повечето от допълнителните програми са безплатни!
 • Разнообразни културни програми и интересни занятия, почерпани от двете култури.
 • Качествени играчки и дървени мебели.
 • Сприятеляване с водата, плуване. Скоро се очаква изграждането и на солна стая в градината.
 • Безплатни театрални представления и редовни занимания с професионални актьори на двата езика.
 • Безплатни занимания по музика и пеене с професионални музиканти.
 • При наличие на желаещи, можем да организираме и занятия по английски език.
 • През септември започва нашата програма „Вкусна българска зеленчукова градина“, в рамките на която ще научим децата да садят зеленчуци и зелени подправки.

Записването по електронен път може да бъде по всяко време на годината. Молбата може да бъде подадена и лично, на горния адрес, при спазване на карантинните мерки, в периода:

20 – 22 април 2021,  от 8.00 до 17.00 ч.

Допълнителна информация за необходимите документи можете да намерите сред новините на страницата www.bolgarok.hu, или да получите лично на следния телефон или имейл:

Te.: + 36 20 250 7339, bolgarovi@gmail.com

Директор: Каталин Донко-Рац

OVIS LABDAPROGRAM

Örömmel értesítünk Mindenkit, hogy óvodánk,

a BOLGÁR KÉTNYELVŰ NEMZETISÉGI ÓVODA

mely szeptembertől a Ferencvárosban folytatja működését, a Vágóhíd utca 35-37. szám alatti Kerekerdei Óvoda külön épületrészében,

bekerült az OVIS LABDAPROGRAM TÁMOGATOTT INTÉZMÉNYEI KÖZÉ.

Mindenkit szeretettel várunk az óvodánkban!

Kis létszámú csoportokat indítunk, ezért javasoljuk, hogy időben iratkozzanak be!

Jelentkezni online formában is lehet: bolgarovi@gmail.com címen,

Érdeklődni telefonon, Donkó-Rácz Katalin óvodavezetőnél

+36 20 250 7339

TÁJÉKOZTATÁS A 2021-2022-es óvodai nevelési évre történő beiratkozással kapcsolatosan


 

Tisztelt Szülők, Gondviselők!

Tájékoztatjuk a gyermeküket óvodánkba beíratni szándékozó szülőket, törvényes képviselőket, hogy ezt az alábbi módon tehetik meg:

A 2021/2022-es nevelési évre történő óvodai beiratkozással kapcsolatban megjelent 19/2021. (III.10.) EMMI határozat ide kattintva olvasható.

A határozat értelmében tehát a beiratkozás a szokásos rendben és ütemezésben történhet meg, azonban a szülőnek nem szükséges feltétlenül személyesen megjelennie az intézményben, hanem elektronikus úton is eljárhat. Utóbbi esetben a szükséges dokumentumokat elegendő a nevelési év megkezdésekor benyújtani. (2021. szeptember 01.)

Az óvodai beiratkozások időpontjai, a járványügyi szempontok figyelembevételével:

 • 2021. április 20. (kedd) 8.00-17.00 óráig
 • 2021. április 21. (szerda) 8.00-17.00 óráig
 • 2021. április 22. (csütörtök) 8.00-17.00 óráig

Azokat a gyermekeket kell óvodába beíratni, akik 2021. augusztus 31-ig betöltik legalább a 3. életévüket és óvodai jogviszonnyal még nem rendelkeznek.

A szükséges dokumentumok:

 • a gyermek személyazonosítására alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi azonosító, ennek hiányában a születési anyakönyvi kivonat,
 • a lakcímet igazoló hatósági igazolvány,
 • a szülő személyi azonosító és lakcímet igazoló hatósági igazolványa, külföldi állampolgár esetében tartózkodási engedély,
 • óvodai jelentkezési lap - szándéknyilatkozat,
 • kötelező oltások igazolása (oltási könyv),
 • a gyermek TAJ kártyája

A dokumentumok leadásának módja:

 • elektronikus úton (bolgarovi@gmail.com),
 • telefonon (+36 20 250 7339),
 • vagy indokolt esetben személyesen (1062 Budapest, Bajza utca 44.) tehetik meg óvodánk felé.

A gyermek óvodába történő felvételéről óvodánk 2021. május 25-ig dönt, és erről írásban értesítjük a szülőket, valamint az érintett gyermek kötelező felvételi lehetőségét biztosítóóvoda vezetőjét.

Tisztelettel: Donkó-Rácz Katalin óvodavezető

Mindenkit szeretettel várunk az óvodánkban!


A Bolgár Kétnyelvű Nemzetiségi Óvoda szeptembertől a Ferencvárosban folytatja működését, a Vágóhíd utca 35-37. szám alatti Kerekerdei Óvoda külön épületrészében.

Kis létszámú csoportokat indítunk, ezért javasoljuk, hogy időben iratkozzanak be!

Mitől különleges a mi óvodánk?

 • Családias környezetben, barátságos, felkészült pedagógusok és személyzet minden gyerekkel egyéni fejlődési ütemében foglalkozik.
 • Zökkenőmentes óvodakezdés, szoktatás év közben is.
 • Kétnyelvű magyar és bolgár foglalkozások, amik fejlesztik a gyerekek nyelvkészségét, gazdagítja empátiájukat felkészítve gyermekeinket a kétnyelvű iskolai tanulásra.
 • Sokszínű kulturális és kézműves programok - mind a magyar, mind a bolgár kultúra hagyományaiból merítve.
 • Minőségi játékok és fa bútorok, hogy a gyerekek a legjobb környezetben legyenek
 • Vízhez szoktatás, úszás, sósszoba az óvodában
 • Ingyenes színházi előadások és rendszeres színházi foglalkozások profi színészekkel mindkét nyelven.
 • Ingyenes zenefoglalkozások és énekoktatás hivatásos zenészekkel.
 • Jó minőségű, komplex fejlesztő játékokkal való foglalkozás,
 • Kézműves foglalkozásokat szervezünk a szülőkkel együtt, melyek erősítik a szülők és az óvoda kapcsolatát.
 • Igény esetén meg tudjuk szervezni angolnyelvű foglalkozásokat.
 • Szeptembertől indítjuk az „Ehető bolgár kert” programot. Játékosan tanítjuk a gyerekeket zöldségeket és fűszerkertet ültetni.

Bővebb információ:
Óvodavezető: Donkó-Rácz Katalin 
Tel.: + 36 20 250 7339
bolgarovi@gmail.com 

 

A Bolgár Országos Önkormányzat Március 3. díjjal tüntette ki Valeri Szimeonovot

A Bolgár Országos Önkormányzat Március 3. díjjal tüntette ki Valeri Szimeonovot, a bolgár Nemzetgyűlés alelnökét a bolgár-magyar barátság elmélyítéséért és a magyarországi bolgár közösség érdekében végzett munkájáért.
Varga Szimeon, bolgár nemzetiségi szószóló március 2-án Szófiában, a Nemzetgyűlés épületében megrendezett ünnepségen adta át a díjat Valeri Szimeonovnak. Pozíciójával és befolyásával Valeri Szimeonov nagy mértékben hozzájárult a közösség létfontosságú problémáinak megoldásához. Közbenjárt azért, hogy a bolgár kormány 90.000 euró támogatást nyújtson a Bolgár Művelődéi Ház rekonstrukciójához, ami által Bulgária is hozzájárult ehhez a nagy jelentőségű projekthez.
A Magyar Állam támogatása mellett, Valeri Szimeonov, a bolgár Nemzetgyűlés alelnöke javaslatára a bolgár kormány is 1 millió euró támogatást biztosít az új kulturális-oktatási központ felépítéséhez a Bolgár templom és a Bolgár Művelődési Ház közvetlen közelében. Valeri Szimeonovnak köszönhetően kapta meg a Magyarországi Bolgárok Egyesülete a használati jogot a Vágóhíd utca 15. sz. alatti ingatlanra, amely magába foglalja a Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templomot is. Ennek eredményeképp az egyházi ingatlanban jelentős fejlesztéseket hajtottak végre.
Dr. Muszev Dancso és Varga Szimeon a Soltész Miklós államtitkár által vezetett delegáció tagjai, amely kétnapos látogatáson tartózkodik Szófiában. Soltész Miklós köszönetet mondott Bojko Boriszovnak és Valeri Szimeonovnak a magyarországi bolgár közösségnek nyújtott támogatásért, és kiemelte, hogy Magyarországon 13 nemzetiség van, amelyek közül a bolgár az egyik legkisebb, de az egyik legerősebb is. Hozzászólásában dr. Muszev Dancso rámutatott, hogy egyre több bolgár politikus értékeli a határon túli bolgár közösségek szerepét, és komoly erőfeszítéseket tesznek azért, hogy ezek a közösségek hidat képezhessenek Bulgária és a világ között.

A Bolgár Országos Önkormányzat „Március 3.” díjat ad át Dr. Nikolaeva Marijának


A Bolgár Országos Önkormányzat „Március 3.” díjat ad át Dr. Nikolajeva Marijánaka magyarországi bolgárok hagyományainak műveléséért és a bolgár kultúra megőrzéséért és terjesztéséért
Nikolajeva Marija a bulgáriai Rusze-ban születetett 1933-ban.  
1958-ban férjével Mazsaroff Miklóssal, és édesanyjával együtt költöztek Magyarországra és letelepedtek Miskolcon.
2010-ig, összesen 52 éven át dolgozott Miskolc egyik legjobb szemész szakorvosaként - gyógyította a városban élő gyerekeket, fiatalokat és időseket is.
1995-ben megalakult a Miskolci Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat, melynek Nikolaeva Marija alapító tagja volt, 3 évig elnöki tisztséget töltött be, majd 2009-ig a vezetőség tagjaként tevékenykedett a városban élő bolgárok összefogásáért. Sok éven keresztül volt tagja a Bolgár Országos Önkormányzatnak és kiemelkedő tevékenységével sokat tett a magyarországi bolgárok művészeti és a kulturális életéért.
13 évvel ezelőtt megalapította a „Mazsaroff Miklós képzőművészeti díjat”, melyet magánadományként maga finanszíroz. A díjjal a tehetséges fiatal képzőművészeket díjazzák és támogatják, hogy tovább folytassák alkotótevékenységüket.
Több kiállítást szervezett meg Miskolcon, Budapesten és Debrecenben.
Még 88 évesen is aktív, tervez és szervez, és a pandémia alatt megírta első önéletrajzi könyvét, „Életem itthon és otthon” mottóval, amelyet ki is adtak Szófiában, bolgár nyelven.     Marijának 22 fős családja van. 3 gyermeke, 7 unokája és 5 dédunokája, akik Magyarországon születtek, de viszik tovább a bolgár hagyományokat. 

Ösztöndíj egyetemi felkészítéshez


A Bolgár Országos Önkormányzat ösztöndíjat hirdet olyan a magyarországi bolgár közösségben aktív tanulók számára, akik a középiskola befejezése után külföldön, elsősorban angol nyelvterületen szeretnék folytatni a tanulmányaikat.

Az ösztöndíj elnyeréséhez szükséges:

 • kiemelkedő tanulmányi eredmény, megfelelő angol nyelvtudás és
 • a Milestone Intézet által szervezett felvételi vizsgán való megfelelés vagy
 • megkezdett tanulmányok folytatása a Milestone Intézetben

A Milestone Intézet és a Bolgár Országos Önkormányzat hozzájárulása az ösztöndíjhoz a tandíj egy részét fedezi.

Az ösztöndíj iránti kérelemhez csatolandó dokumentumok: önéletrajz (bolgár nyelven), iskolalátogatási igazolás, előző év végi tanulmányi eredmény (bizonyítványmásolat).

A kérelmeket 2021. március 5-ig kell eljuttatni a bolgonk@bul.hu e-mail címre.

Döntés: 2021. március 29.


 

Трифон Зарезан


Честит Трифон Зарезан!

Един от най-веселите празници в общността ни.

Едни го обичат заради ритуала в двора на църквата, при който подрязваме лозата и я поливаме с вино.

Други заради  залъка от прясно опечената за празника погача,  глътката вино и свиването на  венеца от лозови пръчки.

Трети заради агнешката чорба и турнира по табла в културния дом.

Тази година ви честитим празника с този кратък монтаж от заснетите през годините на видеолента кадри и с няколко стари снимки.

Много от вас ще се познаят и може би ще забележат, че с времето едни са пораснали, други от нас са поостаряли, а някой са си отишли безвъзвратно...

Пазим традицията и като български народен празник го отбелязваме на деня на лозаря - 14 февруари, почитайки  всички лозари, градинари и винари.

Виртуална фотоизложба - Бабинден


 

Честит празник, мили жени!

В нашата общност от години се събираме да празнуваме Бабинден по това време. За съжaление тази година е по-различна. Пандемията ни попречи да се съберем. Но не може да ни попречи да сме заедно в спомените и мислите си. Предлагаме ви една малка виртуална фотоизлижба от мигове, откраднати от предишни години. Честитим празника на акушерките Виолета Фратер, Мария Кунчева и Естер Новаков.

Честит Бабинден!

https://youtu.be/7T_KT9W_7Fc

A budapesti bolgár egyház vízkereszti szertartása a Dunán - 1931.


Ez az oldal érdekes lehet mindenki számára, aki érdeklődik a bolgár színház és mozi iránt.

A bolgár mozi és színház legnagyobb streaming platformja, a GLEDAM.BG december 21-én indult el.

Az Európai Unióban, az Egyesült Államokban és Kanadában élő bolgár nézők mostantól hozzáférhetnek a leggazdagabb bolgár film- és színházi előadás gyűjteményhez.

 A bolgár mozi klasszikusainak gyűjteményét olyan újabb filmek egészítik ki, mint a "Zift", "Lépések a homokban", "Egy adag boldogság".

Megtalálhatjuk a legnézettebb bolgár filmeket, modern és érdekes műsorokat.

A hónap végéig meg lehet nézni Mariusz Kurkinszki „A FEKETE CSIRKE” c. művét!

Az oldal elérhető itt:

https://gledam.bg/?fbclid=IwAR2ACta1YVlrpkwD7tbeipamTZQ8d8oCVcWk1C7XDubuuqiRUHR3cnv7vQs


 

FONTOS

Címváltozás

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2020. november 30-tól a Bolgár Országos Önkormányzat, a Bolgár Országos Önkormányzat Hivatala, a Bolgár Kulturális, Dokumentációs és Információs Központ, valamint a Bolgár Kutatóintézet a Bolgár Művelődési Ház melletti volt Rila Hotel épületébe költözik.

Új címünk: 1097 Budapest, Fehér Holló utca 6.

Ugyanezen a címen található a Fővárosi Bolgár Önkormányzat, a Bolgár Ifjúsági Egyesület, a Bolgár Nemzetiségi Szószóló irodája, valamint a B44 Bolgár Galéria. A telefonszámokban és az e-mail címeinkben nincs változás.