Aktuális hírek

Виртуална фотоизложба - Бабинден


 

Честит празник, мили жени!

В нашата общност от години се събираме да празнуваме Бабинден по това време. За съжaление тази година е по-различна. Пандемията ни попречи да се съберем. Но не може да ни попречи да сме заедно в спомените и мислите си. Предлагаме ви една малка виртуална фотоизлижба от мигове, откраднати от предишни години. Честитим празника на акушерките Виолета Фратер, Мария Кунчева и Естер Новаков.

Честит Бабинден!

https://youtu.be/7T_KT9W_7Fc

A budapesti bolgár egyház vízkereszti szertartása a Dunán - 1931.

Iván-nap


Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára a mai napon jelentette be a IX. kerületi Vágóhíd utcai ingatlan szomszédságában álló Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templom udvarán tartott sajtótájékoztatóján, hogy bolgár önkormányzati, oktatási és kulturális központ épül Budapesten, Ferencvárosban. A nemzetiségi intézmény várhatóan 2-3 éven belül készül el a magyar és a bolgár kormány támogatásával, összesen mintegy 3 milliárd forintból: a magyar kormány 2,6 milliárd forintot, míg a bolgár kormány 1 millió eurót, azaz több mint 350 millió forintot biztosít a beruházásra. 

A bolgár közösség a támogatás fejében lemondott egy Bajza utcai állami tulajdonú ingatlan használati jogáról.

Az államtitkár szerint a beruházás jól példázza a két nemzet együttműködését, valamint azt, hogy Magyarországnak és Bulgáriának is fontosak az itt élő bolgárok. A bolgárok több száz éves magyarországi jelenléte meghatározó mindkét nemzet tekintetében, az utóbbi száz év pedig valódi fejlődést jelentett a bolgár közösség számára - mondta Soltész Miklós.

Богоявление - Йордановден


Йорданов ден е. Богоявление е... Честити именници! Да е светло и вечно името им... Днешният ден е празник на духовното просвещение... Ден изпълнен с радост, светлина и вяра... На Йорданов ден християнската църква, християните, честваме един от най-древните празници, денят в който Йоан Кръстител кръщава в река Йордан Исус Христос. Върва се, че на този ден всички реки и поточета спират за миг, за да се пречистят и потекат отново... Ден, в който можем да осмислим същността на празника, дълбоко философската му същност и символи: Христос, Йоан Кръстител, Кръста, Богоявленската вода... С чисто сърце и вяра в силата на духа на кръста, хорото на българските мъже в студените води и традициите на празника, от древни времена в България. Да бъдем благословени, духовно извисени... Живот, здраве и добро, за нас, за България и всички хора по света! Честит светъл празник! Честито Богоявление!

Jordan-nap - Vízkereszt


Ma van Jordan-nap, Vízkereszt napja, az egyik legősibb bolgár egyházi ünnep.

Vízkereszt napját a fény és a megvilágosodás napjának is tartják. Az ortodox kánon szerint vízszenteléssel ünneplik meg. A víz megkeresztelése után a pap a keresztet a folyóba vagy a tengerbe dobja, és a férfiak utána ugranak, hogy kihozzák. Azt tartják, hogy ha a kereszt belefagy a vízbe, az év termékeny lesz, a nép pedig egészséges. Korán reggel, napfelkelte előtt a lányok és az asszonyok elmennek friss „keresztelt” vízért. A pataknál vagy a kút mellett lemossák a házi ikont és az ekevasat, és az arcukat is megmossák, hogy egészségesek legyenek.

A pandémia ellenére Bulgáriában idén is megünnepelték Vízkereszt napját.

Boldog névnapot kívánunk mindenkinek, aki ma ünnepli a névnapját!


Ez az oldal érdekes lehet mindenki számára, aki érdeklődik a bolgár színház és mozi iránt.

A bolgár mozi és színház legnagyobb streaming platformja, a GLEDAM.BG december 21-én indult el.

Az Európai Unióban, az Egyesült Államokban és Kanadában élő bolgár nézők mostantól hozzáférhetnek a leggazdagabb bolgár film- és színházi előadás gyűjteményhez.

 A bolgár mozi klasszikusainak gyűjteményét olyan újabb filmek egészítik ki, mint a "Zift", "Lépések a homokban", "Egy adag boldogság".

Megtalálhatjuk a legnézettebb bolgár filmeket, modern és érdekes műsorokat.

A hónap végéig meg lehet nézni Mariusz Kurkinszki „A FEKETE CSIRKE” c. művét!

Az oldal elérhető itt:

https://gledam.bg/?fbclid=IwAR2ACta1YVlrpkwD7tbeipamTZQ8d8oCVcWk1C7XDubuuqiRUHR3cnv7vQs


 

FONTOS

Címváltozás

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2020. november 30-tól a Bolgár Országos Önkormányzat, a Bolgár Országos Önkormányzat Hivatala, a Bolgár Kulturális, Dokumentációs és Információs Központ, valamint a Bolgár Kutatóintézet a Bolgár Művelődési Ház melletti volt Rila Hotel épületébe költözik.

Új címünk: 1097 Budapest, Fehér Holló utca 6.

Ugyanezen a címen található a Fővárosi Bolgár Önkormányzat, a Bolgár Ifjúsági Egyesület, a Bolgár Nemzetiségi Szószóló irodája, valamint a B44 Bolgár Galéria. A telefonszámokban és az e-mail címeinkben nincs változás.


 

Befejeződött a Bolgár Művelődési Ház bővítése és felújítása


Lezárultak a Bolgár Művelődési Ház felújítási és bővítési munkálatai, amelyekről szeretnénk tájékoztatni a közösségünket. Terveink szerint a Bolgár Művelődési Ház ünnepélyes megnyitójára 2021. március 3-án, Bulgária nemzeti ünnepén kerül sor.

A Magyarországi Bolgárok Egyesülete és a Bolgár Országos Önkormányzat nevében szeretnénk köszönetet mondani minden intézménynek, melyek nem kevés támogatással járultak hozzá a Ház felújításához és bővítéséhez. Külön köszönet illeti a magyar és a bolgár kormányt, mert az ő segítségük nélkül e projekt megvalósítása elképzelhetetlen lett volna. A magyar kormány 235 900 000 forintot bocsátott rendelkezésünkre a tervek előkészítésére, továbbá a felújítással, bővítéssel valamint az új arculat kialakításával kapcsolatos minden tevékenységre. Ezen felül 25 000 000 forintot biztosítottak a színházterem felújítására, az új fény- és hangtechnika beszerzésére és beszerelésére. A bolgár kormány 300 000 eurót biztosított az építkezésre. A projekt keretein belül az előcsarnok fölé második emelet épült, ahol az irodák kaptak helyet egy ülésteremmel és új vizesblokkokkal együtt. Az eddigi első emeleten 70-80 főt befogadó multifunkcionális tér került kialakításra. A színpad mögött két öltöző épült, külön vizesblokkokkal. Új, közvetlenül a színpadra szolgáló bejárat, ún. művészbejáró is kialakításra került a programokban és előadásokban részt vevő zenészek, táncosok, énekesek és színészek számára. A nagyterem előtti előcsarnokban lift épült. Teljesen új arculatot, dizájnt és berendezést kapott a színpad, a színházterem és az előcsarnok, a terem páholyrésze, a Ház kerítése, valamint az udvari terasz. A szálloda színházterem feletti homlokzati fala újonnan le lett szigetelve és megerősítve. A biztonsági előírásokkal összhangban új tűzvédelmi rendszer és külső tűzlépcső épült. Az épületet immár villámhárító is védi. A mozgássérültek számára megfelelő új mellékhelyiség is kialakításra került. Az épületet riasztó- és biztonságikamera-rendszerrel látták el. Az új légkondicionáló rendszernek köszönhetően minden helyiség klimatizált lett. A színházteremben a legkorszerűbb hang-, fény- és színpadi technika került beépítésre. A berendezés minden helyiségben új, modern bútorzatra lett cserélve.

Egy közös ház, ahol alkothatunk, teremthetünk, megoszthatunk, mulathatunk és a hétköznapok szürkesége elől menekülve színesebbé tehetjük életünket.

Bajza utca 44.


A hét végén hivatalosan is bejelentették, hogy meg kell válnunk a magyar állam tulajdonát képező Bajza utca 44. szám alatti épülettől.

A Hriszto Botev Bolgár Iskola 2011-ben történt bezárása után a bolgár állam visszaadta az épületet a magyar államnak. Közösségünk vezetői rengeteg erőfeszítést tettek, és a magyar féllel folytatott hosszas tárgyalások után sikerült elérniük, hogy vagyonkezelésbe kapjuk az épületet vagyonhasználati díj fizetése ellenében. Most a tulajdonos Magyarország Kormánya szeptember 10-én meghozott rendeletével újra birtokba veszi az épületet, de ellentételezésként biztosítja egy új bolgár oktatási és kulturális központ felépítéséhez szükséges összeget. Ezzel kezdetét veszi a magyarországi nemzetiségek legjelentősebb projektje. A Bajza utcai épülethez nagyon komoly érzelmi kapcsolat fűzi mind a Hriszto Botev Bolgár Iskola egykori növendékeit, mind pedig mindazokat, akik az elmúlt 50-60 évben ott dolgoztak és alkottak. Az utóbbi 10 évben nagyon sok minden történt az épület felújítása és tartalommal való megtöltése érdekében. Most lehetőségünk nyílik arra, hogy beteljesüljön a bolgár közösség régi álma, hogy megvalósuljon az a cél, amit még az egyesület 1914-es alapításakor tűztek ki – a Bolgár Iskolának Budapesten saját otthona lesz.

A közösség vezetőinek köszönhetően a magyar állammal lefolytatott tárgyalások eredményeképp a bolgár templom melletti üres telken, amely a Magyarországi Bolgárok Egyesülete tulajdonát képezi, megkezdődik a fent említett épületegyüttes építése, amely egy valóban modern oktatási és közösségi színtér. Helyet kap benne az óvoda, az iskola, a könyvtár, a bolgár galéria és a közösség többi intézménye. A felépítéséhez szükséges összeget a magyar állam biztosítja, ami egy hatalmas gesztus és a magyarországi bolgárok tiszteletének a jele.

Sokéves története alatt a Bolgár Iskola több különböző épületben működött Budapesten. Az új épületegyüttes megvalósulásával egymás mellé kerül az iskola, a templom és a művelődési ház – a bolgár szellemiség megőrzésének három legfontosabb központja, közösségünk három pillére.