Aktuális hírek

Pro Cultura Minoritatum Hungariae


Gratulálunk Micov Ivánnak a megérdemelt elismerésért!

A mai napon a Bolgár Művelődési Házban átadásra kerültek a 2021. évi Pro Cultura Minoritatum Hungariae díjak. Nagy örömünkre szolgál, hogy Micov Jordanov Iván elismerésben részesült a bolgár vallási közösségben és az egyházzenei életben végzett áldozatos, sok éves, magas színvonalú munkájáért. Az díjat Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes, nemzetiségekért is felelős tárca nélküli miniszter és Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára adta át.

A Bolgár Országos Önkormányzat Március 3. díjjal tüntette ki Valeri Szimeonovot

A Bolgár Országos Önkormányzat Március 3. díjjal tüntette ki Valeri Szimeonovot, a bolgár Nemzetgyűlés alelnökét a bolgár-magyar barátság elmélyítéséért és a magyarországi bolgár közösség érdekében végzett munkájáért.
Varga Szimeon, bolgár nemzetiségi szószóló március 2-án Szófiában, a Nemzetgyűlés épületében megrendezett ünnepségen adta át a díjat Valeri Szimeonovnak. Pozíciójával és befolyásával Valeri Szimeonov nagy mértékben hozzájárult a közösség létfontosságú problémáinak megoldásához. Közbenjárt azért, hogy a bolgár kormány 90.000 euró támogatást nyújtson a Bolgár Művelődéi Ház rekonstrukciójához, ami által Bulgária is hozzájárult ehhez a nagy jelentőségű projekthez.
A Magyar Állam támogatása mellett, Valeri Szimeonov, a bolgár Nemzetgyűlés alelnöke javaslatára a bolgár kormány is 1 millió euró támogatást biztosít az új kulturális-oktatási központ felépítéséhez a Bolgár templom és a Bolgár Művelődési Ház közvetlen közelében. Valeri Szimeonovnak köszönhetően kapta meg a Magyarországi Bolgárok Egyesülete a használati jogot a Vágóhíd utca 15. sz. alatti ingatlanra, amely magába foglalja a Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templomot is. Ennek eredményeképp az egyházi ingatlanban jelentős fejlesztéseket hajtottak végre.
Dr. Muszev Dancso és Varga Szimeon a Soltész Miklós államtitkár által vezetett delegáció tagjai, amely kétnapos látogatáson tartózkodik Szófiában. Soltész Miklós köszönetet mondott Bojko Boriszovnak és Valeri Szimeonovnak a magyarországi bolgár közösségnek nyújtott támogatásért, és kiemelte, hogy Magyarországon 13 nemzetiség van, amelyek közül a bolgár az egyik legkisebb, de az egyik legerősebb is. Hozzászólásában dr. Muszev Dancso rámutatott, hogy egyre több bolgár politikus értékeli a határon túli bolgár közösségek szerepét, és komoly erőfeszítéseket tesznek azért, hogy ezek a közösségek hidat képezhessenek Bulgária és a világ között.

A Bolgár Országos Önkormányzat „Március 3.” díjat ad át Dr. Nikolaeva Marijának


A Bolgár Országos Önkormányzat „Március 3.” díjat ad át Dr. Nikolajeva Marijánaka magyarországi bolgárok hagyományainak műveléséért és a bolgár kultúra megőrzéséért és terjesztéséért
Nikolajeva Marija a bulgáriai Rusze-ban születetett 1933-ban.  
1958-ban férjével Mazsaroff Miklóssal, és édesanyjával együtt költöztek Magyarországra és letelepedtek Miskolcon.
2010-ig, összesen 52 éven át dolgozott Miskolc egyik legjobb szemész szakorvosaként - gyógyította a városban élő gyerekeket, fiatalokat és időseket is.
1995-ben megalakult a Miskolci Bolgár Nemzetiségi Önkormányzat, melynek Nikolaeva Marija alapító tagja volt, 3 évig elnöki tisztséget töltött be, majd 2009-ig a vezetőség tagjaként tevékenykedett a városban élő bolgárok összefogásáért. Sok éven keresztül volt tagja a Bolgár Országos Önkormányzatnak és kiemelkedő tevékenységével sokat tett a magyarországi bolgárok művészeti és a kulturális életéért.
13 évvel ezelőtt megalapította a „Mazsaroff Miklós képzőművészeti díjat”, melyet magánadományként maga finanszíroz. A díjjal a tehetséges fiatal képzőművészeket díjazzák és támogatják, hogy tovább folytassák alkotótevékenységüket.
Több kiállítást szervezett meg Miskolcon, Budapesten és Debrecenben.
Még 88 évesen is aktív, tervez és szervez, és a pandémia alatt megírta első önéletrajzi könyvét, „Életem itthon és otthon” mottóval, amelyet ki is adtak Szófiában, bolgár nyelven.     Marijának 22 fős családja van. 3 gyermeke, 7 unokája és 5 dédunokája, akik Magyarországon születtek, de viszik tovább a bolgár hagyományokat. 

FONTOS

Címváltozás

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2020. november 30-tól a Bolgár Országos Önkormányzat, a Bolgár Országos Önkormányzat Hivatala, a Bolgár Kulturális, Dokumentációs és Információs Központ, valamint a Bolgár Kutatóintézet a Bolgár Művelődési Ház melletti volt Rila Hotel épületébe költözik.

Új címünk: 1097 Budapest, Fehér Holló utca 6.

Ugyanezen a címen található a Fővárosi Bolgár Önkormányzat, a Bolgár Ifjúsági Egyesület, a Bolgár Nemzetiségi Szószóló irodája, valamint a B44 Bolgár Galéria. A telefonszámokban és az e-mail címeinkben nincs változás.