Aktuális hírek

Ösztöndíj egyetemi felkészítéshez


A Bolgár Országos Önkormányzat ösztöndíjat hirdet olyan a magyarországi bolgár közösségben aktív tanulók számára, akik a középiskola befejezése után külföldön, elsősorban angol nyelvterületen szeretnék folytatni a tanulmányaikat.

Az ösztöndíj elnyeréséhez szükséges:

  • kiemelkedő tanulmányi eredmény, megfelelő angol nyelvtudás és
  • a Milestone Intézet által szervezett felvételi vizsgán való megfelelés vagy
  • megkezdett tanulmányok folytatása a Milestone Intézetben

A Milestone Intézet és a Bolgár Országos Önkormányzat hozzájárulása az ösztöndíjhoz a tandíj egy részét fedezi.

Az ösztöndíj iránti kérelemhez csatolandó dokumentumok: önéletrajz (bolgár nyelven), iskolalátogatási igazolás, előző év végi tanulmányi eredmény (bizonyítványmásolat).

A kérelmeket 2021. március 5-ig kell eljuttatni a bolgonk@bul.hu e-mail címre.

Döntés: 2021. március 29.


 

Трифон Зарезан


Честит Трифон Зарезан!

Един от най-веселите празници в общността ни.

Едни го обичат заради ритуала в двора на църквата, при който подрязваме лозата и я поливаме с вино.

Други заради  залъка от прясно опечената за празника погача,  глътката вино и свиването на  венеца от лозови пръчки.

Трети заради агнешката чорба и турнира по табла в културния дом.

Тази година ви честитим празника с този кратък монтаж от заснетите през годините на видеолента кадри и с няколко стари снимки.

Много от вас ще се познаят и може би ще забележат, че с времето едни са пораснали, други от нас са поостаряли, а някой са си отишли безвъзвратно...

Пазим традицията и като български народен празник го отбелязваме на деня на лозаря - 14 февруари, почитайки  всички лозари, градинари и винари.

Виртуална фотоизложба - Бабинден


 

Честит празник, мили жени!

В нашата общност от години се събираме да празнуваме Бабинден по това време. За съжaление тази година е по-различна. Пандемията ни попречи да се съберем. Но не може да ни попречи да сме заедно в спомените и мислите си. Предлагаме ви една малка виртуална фотоизлижба от мигове, откраднати от предишни години. Честитим празника на акушерките Виолета Фратер, Мария Кунчева и Естер Новаков.

Честит Бабинден!

https://youtu.be/7T_KT9W_7Fc

A budapesti bolgár egyház vízkereszti szertartása a Dunán - 1931.


Ez az oldal érdekes lehet mindenki számára, aki érdeklődik a bolgár színház és mozi iránt.

A bolgár mozi és színház legnagyobb streaming platformja, a GLEDAM.BG december 21-én indult el.

Az Európai Unióban, az Egyesült Államokban és Kanadában élő bolgár nézők mostantól hozzáférhetnek a leggazdagabb bolgár film- és színházi előadás gyűjteményhez.

 A bolgár mozi klasszikusainak gyűjteményét olyan újabb filmek egészítik ki, mint a "Zift", "Lépések a homokban", "Egy adag boldogság".

Megtalálhatjuk a legnézettebb bolgár filmeket, modern és érdekes műsorokat.

A hónap végéig meg lehet nézni Mariusz Kurkinszki „A FEKETE CSIRKE” c. művét!

Az oldal elérhető itt:

https://gledam.bg/?fbclid=IwAR2ACta1YVlrpkwD7tbeipamTZQ8d8oCVcWk1C7XDubuuqiRUHR3cnv7vQs


 

FONTOS

Címváltozás

Tájékoztatjuk Önöket, hogy 2020. november 30-tól a Bolgár Országos Önkormányzat, a Bolgár Országos Önkormányzat Hivatala, a Bolgár Kulturális, Dokumentációs és Információs Központ, valamint a Bolgár Kutatóintézet a Bolgár Művelődési Ház melletti volt Rila Hotel épületébe költözik.

Új címünk: 1097 Budapest, Fehér Holló utca 6.

Ugyanezen a címen található a Fővárosi Bolgár Önkormányzat, a Bolgár Ifjúsági Egyesület, a Bolgár Nemzetiségi Szószóló irodája, valamint a B44 Bolgár Galéria. A telefonszámokban és az e-mail címeinkben nincs változás.


 

Befejeződött a Bolgár Művelődési Ház bővítése és felújítása


Lezárultak a Bolgár Művelődési Ház felújítási és bővítési munkálatai, amelyekről szeretnénk tájékoztatni a közösségünket. Terveink szerint a Bolgár Művelődési Ház ünnepélyes megnyitójára 2021. március 3-án, Bulgária nemzeti ünnepén kerül sor.

A Magyarországi Bolgárok Egyesülete és a Bolgár Országos Önkormányzat nevében szeretnénk köszönetet mondani minden intézménynek, melyek nem kevés támogatással járultak hozzá a Ház felújításához és bővítéséhez. Külön köszönet illeti a magyar és a bolgár kormányt, mert az ő segítségük nélkül e projekt megvalósítása elképzelhetetlen lett volna. A magyar kormány 235 900 000 forintot bocsátott rendelkezésünkre a tervek előkészítésére, továbbá a felújítással, bővítéssel valamint az új arculat kialakításával kapcsolatos minden tevékenységre. Ezen felül 25 000 000 forintot biztosítottak a színházterem felújítására, az új fény- és hangtechnika beszerzésére és beszerelésére. A bolgár kormány 300 000 eurót biztosított az építkezésre. A projekt keretein belül az előcsarnok fölé második emelet épült, ahol az irodák kaptak helyet egy ülésteremmel és új vizesblokkokkal együtt. Az eddigi első emeleten 70-80 főt befogadó multifunkcionális tér került kialakításra. A színpad mögött két öltöző épült, külön vizesblokkokkal. Új, közvetlenül a színpadra szolgáló bejárat, ún. művészbejáró is kialakításra került a programokban és előadásokban részt vevő zenészek, táncosok, énekesek és színészek számára. A nagyterem előtti előcsarnokban lift épült. Teljesen új arculatot, dizájnt és berendezést kapott a színpad, a színházterem és az előcsarnok, a terem páholyrésze, a Ház kerítése, valamint az udvari terasz. A szálloda színházterem feletti homlokzati fala újonnan le lett szigetelve és megerősítve. A biztonsági előírásokkal összhangban új tűzvédelmi rendszer és külső tűzlépcső épült. Az épületet immár villámhárító is védi. A mozgássérültek számára megfelelő új mellékhelyiség is kialakításra került. Az épületet riasztó- és biztonságikamera-rendszerrel látták el. Az új légkondicionáló rendszernek köszönhetően minden helyiség klimatizált lett. A színházteremben a legkorszerűbb hang-, fény- és színpadi technika került beépítésre. A berendezés minden helyiségben új, modern bútorzatra lett cserélve.

Egy közös ház, ahol alkothatunk, teremthetünk, megoszthatunk, mulathatunk és a hétköznapok szürkesége elől menekülve színesebbé tehetjük életünket.