TÁJÉKOZTATÁS A 2021-2022-es óvodai nevelési évre történő beiratkozással kapcsolatosan


 

Tisztelt Szülők, Gondviselők!

Tájékoztatjuk a gyermeküket óvodánkba beíratni szándékozó szülőket, törvényes képviselőket, hogy ezt az alábbi módon tehetik meg:

A 2021/2022-es nevelési évre történő óvodai beiratkozással kapcsolatban megjelent 19/2021. (III.10.) EMMI határozat ide kattintva olvasható.

A határozat értelmében tehát a beiratkozás a szokásos rendben és ütemezésben történhet meg, azonban a szülőnek nem szükséges feltétlenül személyesen megjelennie az intézményben, hanem elektronikus úton is eljárhat. Utóbbi esetben a szükséges dokumentumokat elegendő a nevelési év megkezdésekor benyújtani. (2021. szeptember 01.)

Az óvodai beiratkozások időpontjai, a járványügyi szempontok figyelembevételével:

 • 2021. április 20. (kedd) 8.00-17.00 óráig
 • 2021. április 21. (szerda) 8.00-17.00 óráig
 • 2021. április 22. (csütörtök) 8.00-17.00 óráig

Azokat a gyermekeket kell óvodába beíratni, akik 2021. augusztus 31-ig betöltik legalább a 3. életévüket és óvodai jogviszonnyal még nem rendelkeznek.

A szükséges dokumentumok:

 • a gyermek személyazonosítására alkalmas, a gyermek nevére kiállított személyi azonosító, ennek hiányában a születési anyakönyvi kivonat,
 • a lakcímet igazoló hatósági igazolvány,
 • a szülő személyi azonosító és lakcímet igazoló hatósági igazolványa, külföldi állampolgár esetében tartózkodási engedély,
 • óvodai jelentkezési lap - szándéknyilatkozat,
 • kötelező oltások igazolása (oltási könyv),
 • a gyermek TAJ kártyája

A dokumentumok leadásának módja:

vagy indokolt esetben személyesen (1062 Budapest, Bajza utca 44.) tehetik meg óvodánk felé.

A gyermek óvodába történő felvételéről óvodánk 2021. május 25-ig dönt, és erről írásban értesítjük a szülőket, valamint az érintett gyermek kötelező felvételi lehetőségét biztosítóóvoda vezetőjét.

Tisztelettel: Donkó-Rácz Katalin óvodavezető

Mindenkit szeretettel várunk az óvodánkban!


A Bolgár Kétnyelvű Nemzetiségi Óvoda szeptembertől a Ferencvárosban folytatja működését, a Vágóhíd utca 35-37. szám alatti Kerekerdei Óvoda külön épületrészében.

Kis létszámú csoportokat indítunk, ezért javasoljuk, hogy időben iratkozzanak be!

Mitől különleges a mi óvodánk?

 • Családias környezetben, barátságos, felkészült pedagógusok és személyzet minden gyerekkel egyéni fejlődési ütemében foglalkozik.
 • Zökkenőmentes óvodakezdés, szoktatás év közben is.
 • Kétnyelvű magyar és bolgár foglalkozások, amik fejlesztik a gyerekek nyelvkészségét, gazdagítja empátiájukat felkészítve gyermekeinket a kétnyelvű iskolai tanulásra.
 • Sokszínű kulturális és kézműves programok - mind a magyar, mind a bolgár kultúra hagyományaiból merítve.
 • Minőségi játékok és fa bútorok, hogy a gyerekek a legjobb környezetben legyenek
 • Vízhez szoktatás, úszás, sósszoba az óvodában
 • Ingyenes színházi előadások és rendszeres színházi foglalkozások profi színészekkel mindkét nyelven.
 • Ingyenes zenefoglalkozások és énekoktatás hivatásos zenészekkel.
 • Jó minőségű, komplex fejlesztő játékokkal való foglalkozás,
 • Kézműves foglalkozásokat szervezünk a szülőkkel együtt, melyek erősítik a szülők és az óvoda kapcsolatát.
 • Igény esetén meg tudjuk szervezni angolnyelvű foglalkozásokat.
 • Szeptembertől indítjuk az „Ehető bolgár kert” programot. Játékosan tanítjuk a gyerekeket zöldségeket és fűszerkertet ültetni.

Bővebb információ:
Óvodavezető: Donkó-Rácz Katalin 
Tel.: + 36 20 250 7339
bolgarovi@gmail.com 

 

Bolgár Kétnyelvű Nemzetiségi Óvoda

A Bolgár Országos Önkormányzat 2008. február 1-én alapította meg a Bolgár Kétnyelvű Nemzetiségi Óvodát.

Az intézményben a pedagógusok teljes érzelmi biztonságot teremtenek a kicsiknek, miközben egyéni nyelvi tudásszintjüket figyelembe véve törekednek a teljes értékű kommunikáció kialakítására velük mindkét nyelven. Az óvoda irigylésre méltó bázissal és felszereltséggel rendelkezik, pedagógusi állománya pedig megfelel a közösség által támasztott magas követelményeknek. A gyerekek kiskoruktól kezdve a Bulgária iránti szeretetben növekednek, miközben új verseket, énekeket, ritmusokat és játékokat tanulnak. Megismerhetik és átélhetik a színház varázsát, továbbá izgalmas kihívásokkal találkozhatnak, és játékos foglalkozásokban vehetnek részt egy egyedi közegben.

 

Egyéb céljaink és feladataink:

Ápoljuk és fejlesztjük a nemzetiségi életmódhoz, kultúrához kötődő hagyományokat és szokásokat.

A nemzetiségi kultúrkincsből és az anyanemzet kultúrájából (irodalom, zene, népi játék) tudatosan felépített tematika segítségével változatos módon szervezzük meg a nyelvelsajátítást.

Felkészítjük a gyermeket a kétnyelvű iskolai tanulására.

Segítjük a magyar és bolgár identitástudat kialakulását és fejlesztését. Mi abban segítünk a gyermekeknek, hogy amikor együtt tevékenykednek, tiszteljék a másik nemzet érzéseit, gondolatait, miközben nem felejtik el saját identitásukat.

A gyermekek nyugodt, szabad játékához a teret úgy igyekszünk kialakítani, hogy a játékban szabadon kezdeményezett vagy mesefeldolgozásához, rajzos és énekes cselekvéshez, építőjátékhoz, szerepjátékhoz elkülönülő vagy jelzett teret, kuckók álljanak rendelkezéshez, ahol egymás zavarása nélkül egyedül vagy együttműködve tevékenykedhet. A gyerekek külön szobában játszanak, étkeznek és alszanak. Minden helyiség jól felszerelt, megtalálható benne az adott tevékenységhez szükséges összes bútor és eszköz. Fontos feladat számunkra, hogy a gyerekeknek legyen lehetőségük a mozgásöröm megélésére, erejük, bátorságuk bizonyítására. Ehhez bordásfalakkal, padokkal és egyéb a mozgás fejlesztéséhez szükséges játékokkal berendezett tornaszoba, valamint 2010 januárjától hintával, csúszdával, babaházzal, homokozóval felszerelt udvar áll a gyerekek rendelkezésére.

Az étkezésnél különös gondot fordítunk arra, hogy az ide járó gyerekek a legkiválóbb, tápanyagokban gazdag, egészséges ételeket ehessék. Gyerekeink napi háromszori étkezésben részesülnek. Minden héten a gyerekek igénye (olykor ízlése) szerint válogatjuk ki a menüsort, így a picik mindig mindent szívesen elfogyasztanak, miközben egészségesen táplálkoznak! Természetesen minden nap az étkezés részét képezi a friss gyümölcs is.

A Bolgár Kétnyelvű Nemzetiségi Óvoda alapítója és fenntartója a Bolgár Országos Önkormányzat.

Kapcsolat:
Óvodavezető: Donkó-Rácz Katalin
1062 Budapest, Bajza u. 44.
Telefon: +36 20 250 7339
E-mail: bolgarovi@gmail.com