T'Rakija zenekar

A T'Rakija zenekar 2005-ben alakult, javarészt a Rece-Fice tagjaiból, így közös zenei múltjuk több, mint egy évtizedes.
Autentikus balkán népzenét játszanak, rendszeres táncházuk van a Pótkulcsban kéthetetnte hétfő esténként.
Repertoárjuk bolgár, makedón, szerb, horvát, görög és román zenékből áll, melyek nagy része talpalávaló. Tánctanárjaik segítenek bárkinek a táncok elsajátításában.

Nagy hangsúlyt fektetnek az eredeti megszólalásra, ezért hangszereiket is az adott országokból szerzik be, zenei gyűjtőkörutakon vesznek részt, és kapcsolatot tartanak a műfaj többi képviselőjével Magyarországon és külföldön egyaránt.
Évente megrendezésre kerülő táboruk is ezeket a célokat szolgálja: rengeteg zenész és táncos érzi jól magát az egy hetes kötetlen együttlét során.
A zenekar elnevezése kettős jelentéssel bír:
Rakija - a szláv nyelvekben pálinkát jelent, ami a népi mulatságok és a jókedv elengedhetetlen kelléke a Balkánon ugyanúgy, mint nálunk;
Trákia pedig egy országhatárokon átnyúló térség Bulgária és Görögország találkozásánál, mely néprajzilag és zeneileg egy dialektus.

A zenekar tagjai:
Deli Piroska - brácstambura, ének
Bonczó Emese - tapan, darbuka
Mag Tünde - furulya, kaval, ének
Szick Edit - hegedű, tamburák, bőgő
Wessely Ágnes – ének, gitár, basszusgitár
Balázsi Zsolt - tapan, darbuka
Bolya Dániel - furulyák, kaval

Tánctanárok:
Molnár Olivér
Bonczó Emese

T'Rakija Jubileum 15+1

Szeptember 11-én ünnepelte a T'Rakija zenekar 15+1 éves jubileumát a Bolgár Művelődési Házban. Számos vendégművész lépett fel az egész estés műsor alatt: Szombathelyi Tünde, Smuk Gábor, Horváth Edit, Bolya Dániel, Krucsay János; valamint itt debütált új koreográfiájával a Martenica táncegyüttes is, előre vetítve a T'Rakija zenekar és a tánccsoport jövőbeni közös munkáját. A koncert után koccintás, majd táncház következett.