Bolgár Kétnyelvű Nemzetiségi Óvoda

Beirtakozás a Bolgár Kétnyelvű Nemzetiségi Óvodába

Szeptembertől a Bolgár Kétnyelvű Nemzetiségi Óvodának új otthona lesz. Saját otthona a Bolgár Oktatási és Kulturális Központ újonnan épült modern épületében, a Vágóhíd utca 19. szám alatt.

Világos, napfényes, tágas terekkel, vadonatúj, megrendelésre készült modern bútorokkal berendezve.

Itt a gyerekek mindkét nyelven játszhatnak, tanulhatnak és fejlődhetnek, bolgár néptáncot és dalokat sajátíthatnak el, színházat nézhetnek, játszhatnak a vadonatúj udvaron.

Új barátokat szerezhetnek és szeretetet kaphatnak.

Az új óvodát előre egyeztetett időpontban meg lehet látogatni és meg lehet tekinteni.

A beiratkozás időpontjai:

2024. április 15-16-17-én lesz.

15-én de.: 10.30-15:30-ig

16-án 13:00-17:00-ig

17-én 13:00-15:30-ig.

Elérhetőségek:

Óvodaigazgató: Donkó-Rácz Katalin

Cím: 1097 Budapest, Vágóhíd utca 35-37. (jelenleg a Kerekerdő Óvoda külön épületegységében)

Tel.: +36 20 250 7339

bolgarovi@gmail.com

Jelen pillanatban folyik a bútorok összeszerelése, az árnyekolók és a párakapu felszerelése, a virágok és a bokrok ültetése.

A Bolgár Országos Önkormányzat 2008. február 1-én alapította meg a Bolgár Kétnyelvű Nemzetiségi Óvodát.

Az intézményben a pedagógusok teljes érzelmi biztonságot teremtenek a kicsiknek, miközben egyéni nyelvi tudásszintjüket figyelembe véve törekednek a teljes értékű kommunikáció kialakítására velük mindkét nyelven. Az óvoda irigylésre méltó bázissal és felszereltséggel rendelkezik, pedagógusi állománya pedig megfelel a közösség által támasztott magas követelményeknek. A gyerekek kiskoruktól kezdve a Bulgária iránti szeretetben növekednek, miközben új verseket, énekeket, ritmusokat és játékokat tanulnak. Megismerhetik és átélhetik a színház varázsát, továbbá izgalmas kihívásokkal találkozhatnak, és játékos foglalkozásokban vehetnek részt egy egyedi közegben.

 

Egyéb céljaink és feladataink:

Ápoljuk és fejlesztjük a nemzetiségi életmódhoz, kultúrához kötődő hagyományokat és szokásokat.

A nemzetiségi kultúrkincsből és az anyanemzet kultúrájából (irodalom, zene, népi játék) tudatosan felépített tematika segítségével változatos módon szervezzük meg a nyelvelsajátítást.

Felkészítjük a gyermeket a kétnyelvű iskolai tanulására.

Segítjük a magyar és bolgár identitástudat kialakulását és fejlesztését. Mi abban segítünk a gyermekeknek, hogy amikor együtt tevékenykednek, tiszteljék a másik nemzet érzéseit, gondolatait, miközben nem felejtik el saját identitásukat.

A gyermekek nyugodt, szabad játékához a teret úgy igyekszünk kialakítani, hogy a játékban szabadon kezdeményezett vagy mesefeldolgozásához, rajzos és énekes cselekvéshez, építőjátékhoz, szerepjátékhoz elkülönülő vagy jelzett teret, kuckók álljanak rendelkezéshez, ahol egymás zavarása nélkül egyedül vagy együttműködve tevékenykedhet. A gyerekek külön szobában játszanak, étkeznek és alszanak. Minden helyiség jól felszerelt, megtalálható benne az adott tevékenységhez szükséges összes bútor és eszköz. Fontos feladat számunkra, hogy a gyerekeknek legyen lehetőségük a mozgásöröm megélésére, erejük, bátorságuk bizonyítására. Ehhez bordásfalakkal, padokkal és egyéb a mozgás fejlesztéséhez szükséges játékokkal berendezett tornaszoba, valamint 2010 januárjától hintával, csúszdával, babaházzal, homokozóval felszerelt udvar áll a gyerekek rendelkezésére.

Az étkezésnél különös gondot fordítunk arra, hogy az ide járó gyerekek a legkiválóbb, tápanyagokban gazdag, egészséges ételeket ehessék. Gyerekeink napi háromszori étkezésben részesülnek. Minden héten a gyerekek igénye (olykor ízlése) szerint válogatjuk ki a menüsort, így a picik mindig mindent szívesen elfogyasztanak, miközben egészségesen táplálkoznak! Természetesen minden nap az étkezés részét képezi a friss gyümölcs is.

A Bolgár Kétnyelvű Nemzetiségi Óvoda alapítója és fenntartója a Bolgár Országos Önkormányzat.

Kapcsolat:
Óvodavezető: Donkó-Rácz Katalin
1097 Budapest, Vágóhíd utca 35-37.
Telefon: +36 20 250 7339
E-mail: bolgarovi@gmail.com