Társszervezetek

 • Áttekintés

 • Magyarországi Bolgárok Egyesülete

  Lazar Ivanov teteveni származású kertész kezdeményezésére 1914. július 27-én egy 17 fős szervezőbizottság egyhangúlag elfogadja az Egyesület megalapításának ötletét és aláírásgyűjtést kezdeményez tagtoborzás céljából, hogy augusztus 2-ára, Illés napjára közgyűlést hívhasson össze. Lazar Ivanov mindössze 6 nap alatt 170 embert toboroz, akik összesen 4345 aranykoronát adományoznak.

 • Bolgár Művelődési Ház

  Magyarországi Bolgárok Egyesülete székhelye, a Bolgár Művelődési Ház a közösségi élet, kultúra és szórakozás fontos színtere. A közösség első számú központja. Olyan hely, ahol nemzedékek adják át egymásnak hagyományaikat és szokásaikat. 445 kertészcsalád adományaiból épült, végül 1957. szeptember 9-én nyitotta meg kapuit. 1982-ben az épület hotellel és étteremmel bővült a Magyarországi Bolgárok Egyesülete anyagi függetlenségének biztosítása céljából. A Bolgár Művelődési Ház a legkülönbözőbb rendezvények vonzásközpontja.

 • Bolgár Önkormányzatok

 • Bolgár Ortodox Egyház

  A Magyarországi Bolgár Ortodox Egyház a legrégebbi határon túli bolgár egyházközség, melynek budapesti központja a Bolgár Ortodox Egyház Közép- és Nyugat-Európai Egyházmegyéjének első székhelye volt. A Szent Cirill és Szent Metód Bolgár Ortodox Templom 1932-ben épült a magyarországi bolgárok adományaiból, Árkay Aladár neves magyar építész tervei alapján. Különlegessége, hogy a magyar főváros egyetlen bizánci stílusú épülete.

 • Bolgár Ifjúsági Egyesület

  A Bolgár Ifjúsági Egyesületet magyarországi bolgár származású fiatalok alapították 1997. július 17-én Budapesten. Az Egyesület alapító tagjai – tekintettel arra, hogy a magyarországi bolgárok életéből hiányzott egy olyan szervezet, amely elsősorban a fiatalok közösségi életét szervezi

 • Bolgár Nonprofit Kft.

  A Magyarországi Bolgárok Egyesülete a tulajdonában álló Bolgár Művelődési Házban látja el és szervezi évtizedek óta a Magyarországon élő bolgár kisebbség kulturális életét, tárgyi és szellemi kultúrájának megőrzését és gyarapítását, valamint történelmi hagyományainak, nyelvének ápolását. Az Egyesület a Művelődési Házban biztosítja a Malko Teatro bolgár színház működését, a bolgár nyelvű könyvtár fenntartását, otthont ad a magyarországi bolgár közösség hagyományos éves kulturális rendezvényeinek, a bolgár táncművészet és népzene ápolása céljából működő táncegyüttesek (JANTRA, ROSZICA, ZORNICA) és zenekarok próbáinak. A Bolgár Országos Önkormányzat a Magyarországi Bolgárok Egyesületével 2003. október 1.-én kötött megállapodás szerint átvállalta a Bolgár Művelődési Ház mint kisebbségi intézmény teljes körű működtetését, üzemeltetését, fenntartását és karbantartását, a Művelődési Ház személyzeti struktúrájának a kiépítését és a munkavállalók alkalmazását.

 • Pro Schola Bulgarica Alapítvány

  Pro Schola Bulgarica Alapitvány 1994-ben alapítottak meg azzal a céllal, hogy a budapesti bolgár iskolát támogassa, és programokat szervezze a magyarországi bolgár származású fiatalok és gyerekek részére. Az alapítvány gyermek táborokat szervez és támogat (Bulgáriában és Magyarországon), gyerek pályázatok ír élő, támogatja vagy kiadja bolgár könyveket, ösztöndíjakat kioszt bolgár középiskolás és egyetemista fiatalok számára, akik a bolgár közösségért dolgoznak.

 • Nemzetiségi szószóló

  Nemzetiségi szószóló

 • 1